0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

 

Este cunoscut faptul ca prezenta zgomotului in mod constant in viata unui om poate sa ii afecteze iremediabil auzul, mai ales pe termen lung si poate duce intr-un final la pierderea completa a acestuia. Asta se intampla in mod special atunci cand este vorba de sunete de frecvente mai inalte, iar aceste sunete pot sa afecteze si starea generala de sanatate, putand duce la aparitia hipertensiunii arteriale sau poate genera diverse probleme neuronale. Cu mijloacele de protectie corespunzatoare, cum sunt antifoanele externe, acest zgomot se poate reduce la un nivel care sa afecteze cat mai putin auzul.  

 

In anumite domenii, la locurile de munca, zgomotul este prezent zi de zi, iar cel mai bun exemplu poate fi munca in fabrici sau ateliere, unde se prelucreaza diverse materiale, fie cu ajutorul unor unelte de mana, fie cu ajutorul unor masinarii care fac foarte mult zgomot, iar muncitorii sunt nevoiti sa se expuna la acest zgomot zilnic. Sa vedem exact cum afecteaza zgomotul constant anumite abilitati.

Reduce concentrarea si abilitatile cognitive

Cercetatorii au descoperit ca sunetele, chiar si cele de “fundal” sa zicem asa, adica vocile oamenilor intr-un oras, sunetele de la masini, muzica si asa mai departe, reduc intr-o mai mica sau mai mare masura abilitatea noastra de a ne concentra. Iar cu cat volumul acestor sunete este mai mic, cu atat mai putin suntem afectati. De aceea folosirea unor antifoane externe este absolut necesara pentru diminuarea efectelor zgomotului in mediile de lucru.

 

folosirea antifoanelor externe

 

In orice caz, modul in care ne afecteaza si gradul in care ne afecteaza zgomotul concentrarea depinde de la individ la individ. Conteaza si tipul de sunete, pentru ca cele puternice si intermitente par sa aiba cel mai mare efect. Iar cu cat mai multe persoane sunt intr-o incapere la locul de munca, cu atat mai afectata este concentrarea si productivitatea fiecaruia dintre ei, din cauza galagiei. Dar in general sunetele puternice au cel mai mare efect.

Zgomotul poate fi factor generator de stres

Conform unor studii, zgomotele puternice pot fi generatoare de stres, deci genereaza si efecte negative asupra sanatatii. Iti poate creste presiunea sanguina si bataile inimii si exista dovezi ca sunetele puternice au un efect si asupra sistemului endocrin, generand anumite raspunsuri hormonale, dar si neurologice. Este recomandat sa se foloseasca antifoanele externe sau interne care sunt oferite la locul de munca pentru a reduce la minim aceste efecte asupra sanatatii.

 

Cu toate acestea, s-a dovedit si ca oamenii, se obisnuiesc in timp cu sunetele puternice si ca nivelul de stres generat scade odata cu timpul. Primul lucru pe care il poti face ca sa eviti zgomotul este sa iesi din cand in cand din incaperea in care este generat acesta, dar e mult mai indicat sa folosesti tot timpul antifoane externe sau interne. Ai mai jos cateva exemple.