0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

In general, atunci cand spui cuiva ca muncesti, omul respectiv se va gandi fara sa vrea ca muncesti ceva cu ajutorul mainilor. Chiar daca nu se gandeste chiar la membrele tale superioare, ideea de munca ii sugereaza ca faci totusi ceva cu mainile. Exista insa si locuri de munca in care membrele superioare ale omului, atat palmele, degetele, cat si antebratul pot fi supuse unor pericole. De aceea e necesar ca in multe situatii sa folosim manusi de protectia muncii, conform cu standardele impuse de normele in vigoare.

 

In majoritatea locurilor de munca iti sunt solicitate mainile, intr-un fel sau altul, iar printre pericolele cele mai frecvente sunt taieturile, arsurile si efectele provocate de anumite substante chimice. De la anumite activitati pe care le avem de facut prin gospodarie, pana la munca in medii industriale periculoase, manusile de protectie se folosesc pe scara larga.

 

Manusile de protectia muncii pot fi de mai multe tipuri, in functie de munca pentru care sunt facute si de materialul din care sunt realizate. Iata care sunt principalele tipuri de manusi folosite in munca, in functie de materialul din care sunt realizate:

 

Manusile din latex

 

Aceste manusi sunt folosite in foarte multe domenii, de la gradinarit si curatenie pana la agricultura, ateliere mecanice si santiere de constructii, datorita rezistentei lor excelente la rupere, taiere si intepare.

 

Manusile din material textil sau nailon

 

Exista manusi simple din material textil, dar si manusi din material textil sau nailon acoperite cu un strat protector. Acest strat protector poate sa fie si el la randul lui de mai multe feluri, iar un invelis folosit frecvent este cel din carbon.

 

Manusile din vinil

 

Manusile din vinil sunt foarte bune protectoare ale pielii, evitandu-se reactii alergice mai ales, pielea sensibila fiind astfel protejata. Acestea sunt frecvent utilizate pentru protectia mainilor in industria alimentara si in saloanele de masaj sau cabinete medicale.

 

Manusile din nitril

 

Folosite foarte mult in industria alimentara, manusile din nitril ofera un grad foarte ridicat de protectie si de aceea sunt perfecte pentru manipularea marfurilor de tip alimentar.

 

Cateva sfaturi legate de folosirea manusilor de protectia muncii

 

Indiferent de tipul lor si de materialele din care sunt facute, manusile de protectia muncii trebuie folosite corect pentru a preintampina eventualele riscuri. Pe langa asta, manusile trebuie inlocuite periodic, pentru ca prin uzura, materialele din care sunt realizate isi pot pierde din proprietati sau pot fi deteriorate, lasand pielea descoperita.

 

Schimbarea manusilor se face in functie de cat de des sunt acestea utilizate si de gradul lor de uzura. Aceste mijloace de protectie pentru maini trebuie purtate de fiecare data cand sunt manipulate materiale, marfuri, echipamente si utilaje, pentru care e nevoie de protectie. Doar in acest fel protectia mainilor la locul de munca va putea fi optima.

 

In cazul manipularii masinilor si utilajelor, desi manusile ofera protectie, trebuie sa ne asiguram si ca aparatoarele cu care sunt prevazute aceste masini sau utilaje sunt integre si asezate in locuri corespunzatoare. Nu folositi masini si utilaje care nu au aparatoarele cu care ar trebui in mod normal sa fie prevazute, chiar daca purtati manusi de protectie.

 

Un lucru de maxima importanta este si faptul ca exista anumite echipamente si utilaje pentru care purtarea manusilor trebuie evitata, pentru ca este considerata periculoasa, iar acestea sunt masinariile aflate in miscare.