0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Respiratia, o functie vitala a organismului poate avea de suferit atunci cand ne expunem la anumite medii profesionale. In aceste medii, este absolut necesara protectia respiratorie prin echipamentele si mijloacele conforme normelor de protectia muncii. Daca nu ne protejam corespunzator, riscam, pe langa iritatiile severe, sa suferim de boli profesionale grave sau chiar mai rau. Iata cateva dintre problemele respiratorii cu care te poti confrunta.

 

Iritatia comuna a cailor respiratorii

Aceasta se intampla de regula din cauza inhalarii accidentale a unor gaze, a fumului sau prafului, iar simptomele specifice sunt tusea, congestia nazala si iritatia nazala.

 

Disfunctii ale corzilor vocale sau ale laringelui

Corzile vocale pot fi afectate de substante chimice care sunt solubile in apa, dar si de diverse gaze acide sau alcaline si nu in ultimul rand de un mediu in care praful este ceva la ordinea zilei. Disfunctiile laringelui pot avea simptome similare cu cele ale astmului. Datorita deplasarii corzilor vocale, apar obstructii care impiedica partial o respiratie adecvata. Deci, daca simti ca ai dificultati in respiratie, ai impresia ca ti-ar fi mai stramt pieptul sau gatul si tusesti, s-ar putea sa fie vorba de o disfunctie a corzilor vocale sau laringelui.

 

Astmul ocupational (profesional)

Exista sute de agenti sau factori cauzatori pentru astmul ocupational, iar exemple pot fi diversi compusi volatili, praful de lemn, fum, praf de bumbac, aer foarte rece, anumite gaze sau chiar faina si parul animalelor.

 

Inhalarea unor gaze toxice si fum

Inhalarea anumitor gaze poate cauza iritatii severe ale cailor respiratorii. Aceste gaze pot sa cauzeze inflamarea plamanilor. Fara protectie respiratorie, anumiti compusi care nu sunt solubili in apa pot patrunde in partile mai profunde ale plamanilor, putand astfel cauza chiar edemul pulmonar. Inhalarea de fum este si ea periculoasa pentru sistemul respirator. Fumul poate proveni de la arderi a diverse materiale si poate contine monoxid de carbon, formaldehida, oxid de nitrogen si asa mai departe. Deoarece aceste gaze pot duce la asfixiere, expunerea la ele poate fi considerata letala.

 

Cancer pulmonar sau al foselor nazale si sinusurilor

Aceasta boala se poate dezvolta treptat, silentios, fara sa iti dai seama de ea decat dupa ce a trecut mult timp de la expunerea la agentii periculosi. Expunerea la praf de lemn, azbest, radon sau praf de silica sunt cele mai periculoase.  

 

Febra metalica

Febra metalica este o boala respiratorie cauzata de expunerea la diverse metale, mai precis la oxizi ai acestor metale: zinc, aur, magneziu, argint si altele. Simptomele se aseamana foarte mult cu cele ale gripei: febra, greturi, ameteli, dureri de cap, oboseala.

 

Citeste si: Masti de protectie respiratorie – cand si cum se folosesc?

 

Pentru a preveni astfel de probleme respiratorii si boli profesionale, trebuie neaparat sa ne protejam la locul de munca folosind toate echipamentele de protectie respiratorie corespunzatoare. Cu cat purtam mai mult masti, de protectie, cu atat mai putin ne expunem pericolului. Alege echipamentele de protectie respiratorie din magazinul Salcor. Ai mai jos cateva dintre aceste echipamente: