0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Alegerea echipamentului de protectie potrivit pentru activitatea pe care o desfasori este intotdeauna o provocare, insa nu trebuie sa citesti manuale intregi pentru a lua decizia corecta. Indiferent ca alegi echipament pentru protectia fetei, capului, picioarelor, corpului sau cailor respiratorii, este important ca acesta sa ti se potriveasca. Probabil primul obiect care ne vine in minte cand ne gandim la protectia fetei sunt ochelarii pentru protectia muncii.

Varietatea ochelarilor de protectie este foarte mare, de la ochelari optionali care ofera o simpla protectie UV, pana la ochelari inchisi, folositi in medii in care predomina fumul, vaporii, praful sau ateliere in care se prelucreaza lemnul sau se sudeaza.

Normele de protectie a muncii mentioneaza faptul ca echipamentul pentru protectia ochilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa se potriveasca cu forma fetei sau a capului;
  • sa limiteze cat mai putin campul vizual al purtatorului;
  • sa permita o vizibilitate cat mai buna;

 

Marea majoritate a ochelarilor de protectie au lentile din policarbonat, un material mult mai rezistent decat sticla in ceea ce priveste impactul. De cele mai multe ori lentila poate fi tratata anti-zgariere, anti-aburire si ofera protectie UV. In functie de nevoile tale aceste lentile sunt disponibile cu sau fara dioptrii. Marcajele de pe ochelarii de protectie, logo-ul producatorului trebuie sa fie marcat pe toate lentilele aprobate, pe rame, pe scuturile laterale si pe alte parti ale ochelarilor. Rama acestui tip de ochelari este mult mai rezistenta decat o rama obisnuita si de obicei este rezistenta la caldura. Sunt de asemenea concepute sa impiedice lentilele sa fie impinse in ochi. Bratele ochelarilor de protectie sunt de doua feluri: fixe si ajustabile, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Dezavantajul bratelor ajustabile este ca nu sunt atat de rezistente ca bratele fixe.

Sa vedem din ce tipuri de ochelari poti sa alegi, care pot fi riscurile in diferite domenii de activitate si in final, in functie de riscuri ce tip de ochelari sa iti alegi.

 

4 tipuri de ochelari

 

  1. Ochelarii de protectie cu lentila transparenta – cel mai des intalnite modele de ochelari de protectie sunt cu lentile anti-sfarmare.
  2. Ochelarii de protectie pentru razele solare – sunt asemanatori cu ochelarii de protectie cu lentila transparenta, diferenta fiind lentila care ofera protectie solara.
  3. Ochelarii de protectie peste ochelarii de vedere – acestia pot fi purtati peste majoritatea ochelarilor de vedere, insa pot fi purtati si de sine statatori.
  4. Ochelarii cu protectie chimica – acestia au rama durabila si proiectata pentru a absorbi impactul, sunt prevazuti cu protectie laterala care previne patrunderea unor particule sau lichide in ochii purtatorului.

5 riscuri la care te supui daca nu folosesti ochelari de protectie

 

    1. Leziuni cauzate de impact – cu substante sau particule aflate in miscare;
    2. Leziuni cauzate de contactul cu praf – particulele de praf pot deteriora ochii sensibili;
    3. Stropire cu substante chimice – aburi, vapori, scantei;
    4. Radiatii optice
    5. Risc de expunere la caldura

3 pasi in alegerea ochelarilor care ti se potrivesc

 

  1. Mai intai indentifica tipul de risc la care te supui la locul de munca, pot fi cele enumerate mai sus sau altele;
  2. Dupa identificarea riscului, ia in considerare cele doua tipuri de ochelari de protectie in functie de confortul pe care ti-l doresti: ochelarii cu protectie frontala – adica doar pe ochi sau ochelarii cu protectie frontala, laterala si superioara – adica lentila pe toata fata.
  3. Al treilea pas este sa identifici daca ai nevoie de lentila cu prescriptie, adica vei folosi ochelarii de vedere impreuna cu cei de protectie. In acest caz exista ochelari de protectie care se pot pune peste ochelarii de vedere sau poti alege o pereche ce inglobeaza ambele trasaturi. Sau ai nevoie de lentila clara, in acest caz alegerea este mult mai simpla si vei folosi o singura pereche de ochelari.

Dupa ce ai ales perechea de ochelari de protectie potrivita din toate punctele de vedere activitatii pe care o desfasori, trebuie sa stii si cum sa o ingrijesti. Pentru ca durata lor de viata sa fie cat mai lunga si sa ofere maximul de protectie pentru care au fost creati, acestia necesita ingrijire permanenta. Evita manipularea brutala a acestora, deoarece aceasta ar putea zgaria si deteriora lentilele acestora. Depoziteaza-i intr-un loc uscat si curat, de unde nu pot sa cada. Pentru o ingrijire meticuloasa, urmareste instructiunile producatorului.

Inlocuieste ochelarii de protectie a muncii atunci cand acestia sunt zgariati, patati, sparti, indoiti sau cand nu ti se mai potrivesc!