0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Munca desfasurata la inaltime este printre cele mai riscante locuri de munca. Avand in vedere riscurile foarte mari pe care aceasta le aduce, trebuie sa fi foarte atent la alegerea echipamentului de protectie adecvat. Un echipament de protectie ales corect, te poate feri de accidente.

Echipamentul de protectie pentru lucrul la inaltime este format din: franghie de siguranta, dispozitiv de ancorare, centuri de pozitionare, opritoare de cadere si alte accesorii.

Din momentul in care incepi sa muncesti intr-un domeniu care presupune munca la inaltime, nu amana achizitionarea unui asemenea echipament. Echipamentul de acest fel este obligatoriu din momentul in care solul sau baza de referinta este la o distanta mai mare de 2 metri de picioarele tale si exista riscul caderii in gol.

Lipsa unei dotari corespunzatoare, perceperea incorecta a importantei purtarii echipamentului sau utilizarea unui echipament neadecvat, uzat pentru practicarea unei asemenea activitati reprezinta majoritatea producerii accidentelor prin cadere de la inaltime.

Echipamentul de protectie a muncitorului la inaltime se defineste prin totalitatea elementelor montate intr-o anumita succesiune pentru prevenirea sau oprirea caderii de la inaltime.

Dispozitiv de ancorare

Component al echipamentului de protectie utilizat impotriva caderii de la inaltime a muncitorilor care isi desfasoara activitatea la o inaltime mai mare de 2 metri de la sol. Acest dispozitiv permite realizarea unui punct de ancorare de care sa poata fi fixat un suport de ancorare flexibil.

Centurile de pozitionare

Centurile de pozitionare sunt elemente de baza ale echipamentului de protectie pentru muncitorii care isi desfasoara activitatile la inaltime. Aceste centuri au ca scop pozitionarea lucratorului in timpul lucrului si trebuie folosite ca mijloc de sprijin al corpului.

Centurile de pozitionare contin un element de protectie a zonei lombare si o curea realizata dintr-o chinga textila prevazuta cu elemente de reglare a lungimii si cu elemente necesare realizarii ancorarii. Inelele de prindere sunt pozitionate lateral, pentru a permite utilizarea centurii impreuna cu mijloacele de legatura fixe sau reglabile. Aceste inele sunt metalice.

Centurile complexe

Centurile complexe fac parte din categoria centurilor care au ca scop pozitionarea corecta a lucratorului in timpul desfasurarii activitatilor, limitarea deplasarii acestuia in directia sursei de accidentare prin cadere de la inaltime, pozitionarea si suspendarea lucratorului in timpul lucrului.

Conform normelor de protectie, echipamentul individual de protectie folosit pentru protejarea celora ce lucreaza la inaltime trebuie sa contina o centura prevazuta cu bretele pentru umar, sezut si picioare.

La fel ca si centurile de pozitionare, centurile complexe sunt folosite impreuna cu mijloacele de legatura fixe sau reglabile.

Mijloace de legatura – franghii sau cordoane

Mijloacele de legatura pot fi cu lungime fixa sau reglabila. Cele reglabile sunt prevazute cu diferite elemente de reglare a lungimii, cum sunt catarama sau elementul de reglare tip Manustop.

Mijloacele de legatura sunt realizate din coarda din poliamida si la capete sunt prevazute cu ocheti, care permit conectarea de carabiniere detasabile sau carlige nedetasabile.

Daca pe stalpul pe care se lucreaza exista un element fixat rigid, este obligatoriu ca franghia de siguranta sa fie petrecuta astfel incat sa inconjoare stalpul deasupra acestui element fixat rigid.

Daca pe stalp nu este un element fixat rigid, lucratorul la inaltime va avea nevoie de o a doua franghie de siguranta, care va fi prinsa de franghia de acces, prin intermediul unui opritor de cadere.

Opritoare de cadere

Atat opritoarele de cadere, cat si suportii de ancorare flexibili sau rigizi sunt dispozitive de protectie impotriva caderii, componente ale echipamentelor de protectie pentru lucru la inaltime.

Opritoarele de cadere sunt echipamente care pot fi montate pe franghiile de acces sau pe elemente rigide pozitionate deasupra zonei de lucru.

Conectorii

Conectorii folositi in echipamentele de protectie pentru activitati desfasurate la inaltime pot fi de doua feluri: carabiniere si carlige.

In functie de modul in care se realizeaza inchiderea acestora exista conectori cu autoinchidere si autoblocare sau conectori cu autoinchidere si blocare manuala.

Toate acestea sunt elementele constitutive ale unui echipament de protectie individuala corespunzator dotat pentru ca muncitorul la inaltime sa fie in siguranta deplina. Fiecare element in parte trebuie sa fie de calitate si sa corespunda normelor legale.

Buna functionare a dispozitivului de ancorare, calitatea centurii de pozitionare, opritoarele de cadere, conectorii si franghia de siguranta fac posibila protejarea ta in proportie de 99% in cazul unui accident.