Masca pentru protectie este unul dintre elementele principale care alcatuiesc echipamentul individual de protectie a muncii. Acestea sunt create special pentru a proteja lucratorul in mediile de lucru cu potentiale pericole. Masca pentru protectie respiratorie este special conceputa pentru a proteja lucratorul de pericole precum: privare de oxigen, prafuri nocive, fumuri de metal, vapori, gaze toxice si particule de lichide.
Fiecare muncitor care se expune la riscuri care pot duce la afectiuni respiratorii trebuie sa poarte masca pentru protectie respiratorie. Pentru a fi sigur ca esti cat mai bine protejat, trebuie mai intai sa identifici riscurile la care te supui. Identificand riscurile, vei putea sa te asiguri ca echipamentul pentru protectie respiratorie corespunde pericolelor din zona in care te afli. Mastile pentru protectie respiratorie nu ofera protectie impotriva gazelor toxice, fiind in principal proiectate sa te protejeze impotriva pulberilor nocivi sau a noxelor. Acestea functioneaza doar ca material filtrant, iar in cazul in care acesta este deteriorat sau uzat, masca nu te va proteja.
In general, este absolut necesara purtarea unor asemenea masti ori de cate ori esti obligat sa lucrezi in medii generatoare de praf. In urma evaluarii riscurilor, administratorii lucrarii trebuie sa hotareasca daca purtarea unor asemenea echipamente de protectie este necesara sau nu. Mastile pentru protectie respiratorie se impart in doua mari categorii:
1. Masti de protectie respiratorie pentru purificarea aerului (APR)
Mastile de protectie respiratorie pentru purificarea aerului pot indeparta contaminantii din aerul respirat prin filtrarea particulelor. Acestea sunt capabile sa filtreze particule precum praf, fum de metal sau vapori. Alte tipuri de masti de protectie respiratorie purifica aerul absorbind gazele sau vaporii pe un material adsorbant. Acest material este fixat intr-un cartus sau intr-o canistra. Mastile de protectie concepute pentru purificarea aerului se fixeaza bine si sunt disponibile in mai multe forme.
- Masti cu supape.
- Semi-masti – care acopera fata de la nas pana sub barbie.
- Masti complete – care acopera toata fata.
- Mastile de protectie respiratorie cu acoperire totala a fetei – care protejeaza si ochii impotriva expunerii la chimicale iritante.
2. Masca pentru protectie respiratorie cu aductie de aer (SAR)
Mastile de protectie respiratorie cu aductie de aer au un mecanism de functionare diferit. Acestea utilizeaza aer dintr-o sursa externa de aer comprimat, independent de mediul de lucru contaminant. Mastile de protectie cu aductie de aer sunt utilizate pentru game extinse de aplicatii industriale, oferind cel mai inalt nivel de confort prin reimprospatarea si circulatia aerului.
Mastile de protectie respiratorie cu aductie de aer sunt de mai multe tipuri:
- Aparate autonome de respirat (SCBA) – care ofera protectie respiratorie in mediile toxice sau poluate sau unde exista deficit de aer.
- Costume de protectie care acopera total corpul muncitorului si care sunt dotate cu sistem care fac posibila viata.
Indiferent de tipul mastii pentru protectie respiratorie pe care o alegi, este foarte important sa o folosesti in mod corespunzator. La fel, si in aceasta privinta, administratorul lucrarii trebuie sa vina in ajutorul muncitorilor si sa le ofere toate informatiile despre utilizarea in mod corespunzator a echipamnetelor de protectie. Aceste informatii trebuie sa includa:
- identificarea pericolului si a consecintelor eventuale in cazul in care muncitorii nu poarta echipamentul de protectie;
- motivul pentru care masca pentru protectie respiratorie aleasa corespunde pericolului identificat;
- limitele echipamentului;
- modul de utilizare a echipamentului;
- informatii exacte in ceea ce priveste manipularea, fixarea si testarea echipamentului.
Fixarea mastii pe fata este deosebit de importanta. Aceasta trebuie sa fie etansa. Din acest motiv, mastile pentru protectie respiratorie care acopera intreaga fata nu sunt recomandate pentru lucratorii care poarta barba sau ochelari.
Testeaza masca inainte de a o folosi
De asemenea, este foarte important ca inainte de a folosi masca in locuri contaminate sa o testezi. In decursul testului, trebuie sa:
- inchizi supapa de admisie;
- inhalezi usor pentru ca masca sa se aseze pe fata si sa iti tii respiratia timp de 10 secunde;
- in cazul in care masca ramane fixata pe fata, iar aerul nu patrunde in interior, fixarea este satisfacatoare;
- in cazul in care aerul patrunde in interior, ajusteaza masca si repeta testul.
- in cazul in care aerul patrunde in continuare in interior, masca este probabil defecta si nu trebuie utilizata;
- din motive de igiena, se recomanda purtarea unui aparat de respiratie de catre acelasi lucrator;
- masca trebuie curatata si dezinfectata imediat dupa utilizare.
Acestea fiind spuse, trebuie sa fii foarte atent la alegerea mastii pentru protectie. Dupa ce ai luat in calcul riscurile la care esti expus, trebuie sa alegi masca pentru protectie respiratorie corespunzatoare, sa o testezi si sa o folosesti conform instructiunilor.
Nu uita, siguranta fara compromisuri!