0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Domeniul constructiilor se numara printre cele mai populare activitati, mai ales in cazul locurilor de munca dedicat barbatilor. Totodata acesta este si domeniul in care accidentele sunt foarte des intalnite si pot avea multiple cauze. Pentru ca majoritatea acestor accidente sa fie evitate, echipamentele de protectie sunt absolut necesare. Tocmai din acest motiv am ales ca in articolul de azi sa vorbim despre echipamente de protectie necesare in domeniul constructiilor

Munca pe un santier implica de cele mai multe ori manevrarea diferitelor utilaje de mare tonaj si a diferitelor unelte cu ajutorul carora constructorii duc la bun sfarsit un proiect. Prin aceste activitati, muncitorii sunt adesea predispusi la pericole si accidente care pot sa le puna viata in pericol. Pentru a putea evita multe dintre accidentele usoare care se pot petrece de-a lungul unei zile de munca, echipamentele de protectie sunt absolut necesare. Aceste echipamente sunt obligatorii si din punct de vedere legal. Stim insa ca multi muncitori aleg din diverse motive sa sfideze legea si sa nu se echipeze corespunzator astfel fiind intr-un permanent pericol. Sa vedem care sunt cele mai comune si mai importante componentele ale echipamentului de protectie necesar in domeniul constructiilor.

Casca pentru protectia capului

Pe santier, sansele de a suferii diferite accidente in zona capului sunt foarte mari. Avand in vedere atat mediul inconjurator cat si utilajele si uneltele cu care se lucreaza. Fiecare persoana care inta pe santier, indiferent de statutul de inginer, constructor, director, beneficiar sau muncitor, trebuie sa poarte o casca pentru protectia capului. 

Castile de protectie folosite trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legale. Si totodata sa indeplineasca toate conditiile de siguranta pentru care acestea au fost proiectate. Castile care sunt in folosinta trebuie verificate periodic pentru a nu avea fisuri si pentru a te asigura ca starea captuselii este corespunzatoare si in continuare amortizeaza socurile.

Incaltaminte de protectie

La fel ca si in cazul castilor de protectie, si incaltamintea pentru protectie trebuie sa fie purtata de fiecare persoana care ajunge pe santier. Cu ajutorul incaltamintei de protectie fiecare persoana care va fi in preajma lucrarilor isi va proteja picioarele de eventualele accidente. Conform standardelor de siguranta incaltamintea de protectie trebuie sa aiba bombeu de otel.

Vesta reflectorizanta

O componenta de echipament pe care de asemenea trebuie sa o poarte fiecare persoana de pe santier, este vesta reflectorizanta. Aceasta este foarte importanta deoarece ofera o vizibilitate ridicata si in acest fel accidentele pot fi mult mai usor evitate.  

Protectia ochilor si a fetei

Atunci cand activitatile de pe santier il expun pe muncitor la diferite rani in jurul ochilor sau a fetei, acestuia trebuie sa li se ofere echipamente si ochelari de protectie adecvati riscului la care sunt expusi. La fel ca si in cazul celorlalte componente ale echipamentului de protectie la locul de munca, nici ochelarii de protectie nu trebuie sa prezinte defecte din cauza carora protectia sa nu fie maxima. 

Manusi pentru protectia mainilor

Fiecare muncitor care manipuleaza materiale grosiere si ascutite, cum sunt barele de beton, betonul pre-turnat, materiale toxice, electrice sau fierbinti, trebuie in mod obligatoriu sa poarte manusi de protectie. Materialul manusilor de protectie trebuie sa fie cel adecvat in functie de riscurile la care muncitorii sunt expusi. 

Protectie auditiva

In conditiile de munca in care nivelul de zgomot este unul foarte ridicat, echipamentele pentru protectia auzului sunt absolut necesare. Pericolele care pandesc sanatatea celor ce lucreaza in medii cu un zgomot foarte ridicat pot fi inlaturate folosind casti de protectie, dopuri de urechi sau spuma de urechi. Toate aceste echipamente trebuie sa fie in conformitate cu standardele internationale de siguranta. 

Curele de siguranta pentru cei ce muncesc la inaltime 

Muncitorii de pe santier care sunt nevoiti sa isi desfasoare activitatea la inaltime mai mare de 2 metri trebuie in mod obligatoriu sa poarte curele si hamuri de siguranta. Acestia trebuie sa foloseasca echipamente speciale pentru lucru la inaltime pentru a se proteja de eventualele accidente. De asemenea, carligele cu care sunt dotate aceste hamuri trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv de blocare dubla. Acesta ofera o siguranta sporita si poate fi deschis doar prin apasarea simultana a celor doaua parti.


Acestea sunt cele 7 echipamente de protectie necesare in domeniul constructiilor cu ajutorul carora muncitorii de pe santier vor fi protejati de pericolele care ii pandesc de-a lungul unei zile de munca.