0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Am discutat in articolele anterioare despre cat sunt de importante echipamentele de protectie in medii de lucru periculoase. Despre cum trebuie folosite acestea si despre protectia pe care acestea o ofera muncitorilor. Am neglijat insa un domeniu care nu este atat de periculos, dar in cadrul caruia echipamentele de protectie sunt la fel de importante. Tocmai din acest motiv, in articolul de azi vom discuta despre echipamentele de protectie in industria alimentara.

Spre deosebire de alte domenii de activitate, echipamentul de protectie din industria alimentara trebuie sa raspunda, in egala masura, normelor de protectie a muncii, dar si reglementarilor privind siguranta produsului alimentar. Specificul activitatii impune la confectionarea echipamentului de lucru, materiale care sa ofere mobilitate. Dar in acelasi timp si protectie mecanica, protectie termica si sa poata fi usor igienizate. Pe cat posibil, ele trebuie sa limiteze circulatia eventualilor agenti patogeni care ar putea pune in pericol produsul alimentar finit. 

In Romania, normele interne privind echipamentele individuale de lucru si protectie sunt cuprinse in H.G. nr. 924/2005. Acestea reglementeaza cerintele generale de igiena pentru obiectivele din domeniul alimentar, cerintele specifice pentru transportul alimentelor si pentru echipamentele si ustensilele cu care alimentele vin in contact. De asemenea, exista reguli stricte cu privire la igiena personalului care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor. Dar la fel de stricte sunt regulile si in ceea ce priveste igiena echipamentului de lucru. Muncitorii care intra in contact direct cu materiile prime trebuie sa aibe echipamente de culoare alba. Salopetele sau halatele sa fie confectionate din doc sau tercot, pentru a putea fi spalate si refolosite o perioada determinata.

Cele mai importante elemente care alcatuiesc echipamentul de protectie in industria alimentara sunt: manusile, acoperitoarele de maneci, sorturile de protectie, ochelarii de protectie, mastile si incaltamintea de protectie. 

Manusi de protectie

In productia si pregatirea produselor alimentare, este necesar sa se poarte manusi adecvate de protectie. Acestea vor proteja lucratorii atat de expunerea la substante nocive, de taieturi severe, mancarime si umflaturi, cat si de arsuri termice, reactii alergice, supraexpunerea la detergenti, aditivi alimentari, pesticide si raniri la temperaturi extreme.

Acoperitoare de maneci

Acoperitoarele de maneci mai sunt numite si cotiere de unica folosinta. Acestea sunt concepute pentru a proteja bratele lucratorului, pentru a proteja golul dintre manusi si imbracaminte sau articolele vestimentare. Cotierele de unica folosinta sunt o alegere potrivita protejand atat halatul de murdarie, cat si igiena produselor alimentare.

Sorturi de protectie

Sorturile de protectie sunt extrem de utile in industria alimentare deoarece servesc ca o bariera sigura pentru bacterii dar protejeaza in acelasi timp si hainele lucratorului. In acest fel lucratorul isi va pastra un aspect curat si igienic. Sorturile pot fii confectionate din polietilena, de unica folosinta, din PVC sau textile.

Ochelari de protectie

Lucratorii din industria alimentara risca sa fie expusi la substante chimice periculoase, care pot provoca leziuni oculare grave. Tocmai din acest motiv, ochelarii de protectie sunt un bun necesar pentru bunastarea lucratorilor din industria alimentara.

Masti de protectie

Mastile de protectie asigura filtrarea eficienta a particulelor in aer atunci cand sunt purtate corect. Calitatea aerului in fabricile de procesare a alimentelor poate fi adesea compromisa de microbi, aburi, praf si diferiti agenti patogeni. 

Incaltaminte de protectie

Podelele din fabricile de procesare a alimentelor pot deveni foarte alunecoase, ceea ce pune in pericol siguranta lucratorului din fabrica. De asemenea daca nu se foloseste nici un fel de protectie pentru incaltaminte, cum ar fi acoperitori pentru pantofi sau botosi de unica folosinta, se pot aduce microbi si bacterii ce se ridica in aer si contamineaza alimentele. Prin urmare, incaltamintea din industria alimentara nu ofera numai protectie impotriva alunecarii si caderii, ci si protectie impotriva bacteriilor.

Lucratorii din industia alimentara care activeaza in fabrici de procesare a alimentelor au sanse foarte mari de a suferi diverse accidente. Tocmai din acest motiv echipamentele de protectie in industria alimentara sunt la fel de importante si de utile ca si cele pentru industrii grele. Asigurand un loc de munca sigur si sanatos imbunatatesti performanta lucratorilor iar acestia vor fi mult mai productivi.