Sunetele la nivele prea mari ne pot afecta iremediabil auzul, asta stim cu totii. Dar nu intotdeauna un sunet foarte puternic e responsabil pentru problemele de auz. Poate fi vorba de un zgomot moderat, dar care e constant. De la o anumita varsta incepem sa vedem mai slab de aproape si sa avem nevoie de un volum mai mare la televizor, insa aceste lucruri se intampla nu doar din cauza ca imbatranim, ci au contribuit si alti factori, iar unul foarte comun este zgomotul de la locul de munca, pe care ca sa il combatem, trebuie neaparat sa folosim echipamente de protectie auditiva.
Zgomotul in viata de zi cu zi
In viata de zi cu zi e mult zgomot: zgomot de la masini, zgomot la serviciu, zgomot acasa de la electrocasnice, etc. O cauza frecventa a problemelor de auz este munca in mediu zgomotos, cum ar fi in fabrici, santiere sau in trafic.Pentru a minimiza cat putem efectele negative pe care acest zgomot le poate avea asupra auzului, trebuie sa folosim, macar in cazurile in care ni se da posibilitatea, mijloace de protectie, iar cele mai bune exemple sunt antifoanele interne sau externe.
In fabrici e de multe ori un nivel de zgomot foarte mare si e nevoie de casti de protectie special concepute pentru multi decibeli, iar o protectie foarte buna o ofera o pereche de antifoane externe. Pentru cei care poarta casca, de exemplu pe un santier, antifoanele externe pot proteja foarte bine de sunetele puternice specifice activitatilor din constructii.
Efectele zgomotului asupra organismului
Efectele negative ale zgomotului asupra organismului uman trec dincolo de afectarea auzului, complicatiile putand consta in adevarate patologii ale organelor interne. Primul pas e o iritare a sistemului auditiv, iar de aici pot aparea fel de fel de complicatii. Cea mai sigura metoda de protectie a auzului la locul de munca este folosirea antifoanelor. Acestea reduc nivelul de zgomot la o valoare care sa nu fie nociva pentru urechi.
La valori ale zgomotului incepand cu 85 de decibeli, purtarea antifoanelor este un lucru absolut necesar. Dar, trebuie sa te asiguri ca folosesti echipamentul de protectie care se potriveste atat cu nivelul de zgomot, cat si cu mediul de lucru, respectand normele de protectia muncii. Pentru cazurile in care nivelul de zgomot este variabil sau are pauze dese, atunci sunt recomandate antifoanele externe, datorita faptului ca aceastea sunt mai usor de manipulat.
Urechile trebuie protejate cat de mult putem, pentru a nu ne trezi cu probleme de auz mai tarziu, care apoi sa genereze complicatii care mai de care mai neplacute. Daca vrem sa ne protejam urechile atunci cand suntem la serviciu, e obligatoru sa folosim antifoane in mediile de lucru zgomotoase, iar alegerea tipului si marimii antifoanelor se face in functie de nivelul de zgomot care trebuie atenuat.
Protectia pentru urechi la persoanele care lucreaza in medii zgomotoase este obligatorie si se face cu ajutorul echipamentelor de protectie. Aici vorbim in principiu de medii industriale sau santiere de constructii, dar si de alte medii in care nivelul de zgomot este ori peste valoarea critica, ori este ceva constant care te afecteaza pe termen lung. Iata cateva modele de antifoane care s-ar putea dovedi foarte utile: