In constructii si in majoritatea ramurilor industriei, capul este zona cea mai predispusa la accidentare. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care castile de protectie sunt printre cele mai cunoscute piese ale unui echipament de protectie a muncii. Nelipsita din garderoba niciunui muncitor, casca pentru protectie este esentiala pentru desfasurarea activitatilor in conditii sporite de siguranta.
Cu toate ca legile privind purtarea echipamentelor de protectie la locul de munca au inceput sa fie considerate o prioritate doar in secolul XX, in prezent acestea au devenit destul de clare. Mai mult de atat, nepurtarea acestora poate avea consecinte destul de grave.
In prezent, casca de protectie este un element nelipsit din echipamentul de lucru al muncitorilor in constructii sau diverse ramuri ale industriei. Astfel, numarul accidentelor este in continua scadere, la nivel global. In Romania insa, chiar si asa se inregistreaza destul de des accidente care ar fi putut fi evitate in cazul in care echipamentele de protectie ar fi fost folosite in mod corespunzator.
Pentru a determina tipul si nivelul de protectie de care vei avea nevoie, primul pas este evaluarea riscurilor. Dupa evaluarea corecta a riscurilor la care va expuneti, trebuie sa urmeze o instruire a intregii echipe pentru ca echipamentele de protectie sa fie folosite in mod corespunzator.
Trebuie retinut insa ca o casca de protectie nu este proiectata sa apere complet impotriva accidentelor de munca, ci sa amelioreze pe cat posibil severitatea lor. Cu toate astea, trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante atunci cand alegi castile de protectie pentru echipa ta.
Pentru a reduce efectiv gravitatea accidentelor la nivelul capului, castile trebuie sa indeplineasca conditii precum: rezistenta la socuri, penetrare sau abraziune, conform standardului EN 397 CE. De asemenea trebuie sa fie confortabile si sa aiba posibilitatea ajustarii marimii.
Castile de protectie au de regula 3 mecanisme prin care se absoarbe energia impacturilor:
- prin distrugerea sau craparea calotei;
- intinderea curelelor de ajustare;
- comprimarea captuselii de protectie (unde este cazul);
In principiu structura castii pentru protectia capului este relativ minimalista. Astfel se poate mentine o greutate scazuta si un risc mai mic de defectare a unei parti componente.
Partile componente ale castii pentru protectia capului sunt:
1. Calota
Calota este partea vizibila a castii, in forma aproximativa de semisfera. Aceasta este realizata din materiale rezistente la conditii grele de lucru. Printre acestea, cele mai importante sunt expunerea la lumina solara, umiditate, temperatura, vibratii si impact.
Materialele din care este realizata calota trebuie sa fie in acelasi timp rezistente, dar si indeajuns de usoare pentru a asigura confortul. De aceea, cele mai folosite materiale in confectionarea castilor pentru protectia capului sunt:
- polietilena de inalta densitate (HDPE);
- ABS (pentru chimistii amatori, copolimer acrilonitril-butadien-stiren);
- policarbonat (PC);
In functie de scopul pentru care sunt concepute, formele castilor de protectie pot sa difere. Pentru pompieri si echipe de interventii, echipamentul de protectie este specializat. Pentru aplicatii uzuale se poate alege chiar si o sapca de protectie, dar in general, marimea borului este cea care difera.
Castile standard au borul scurt, numai deasupra ochilor, pentru a proteja de lumina. Acestea ajuta la vizibilitate sporita in sus, ceea ce este de mare folos in domenii de lucru la inaltime.
2. Harnasamentul
Harnasamentul sau ansamblul care permite purtarea castii pe cap si absorbirea partiala a energiei unui impact. Aceasta poate fi insotita de:
- banda antitranspiratie (detasabila, pentru partea din fata a castii);
- curea de fixare sub barbie;
- captuseala de protectie (pentru o mai buna absorbtie a energiei impactului);
Pe majoritatea castilor se pot monta diferite accesorii, care sa iti usureze munca si care sa iti ofere o protectie mai eficienta. Foarte important este insa faptul ca aceste accesorii sa se potriveasca si sa fie compatibile cu casca. Recomandata este folosirea accesoriilor originale, date de catre producator langa casca.
In domeniul constructiilor si in industrie, castile pot fi clasificate pe coduri de culoare ce corespund rolurilor diferite ale purtatorilor:
- galben – pentru muncitori, calificati sau necalificati;
- albastru – pentru tehnicieni sau operatori;
- maro – pentru sudori;
- alb – pentru ingineri;
- verde – pentru inspectori, sau lucratori nou-veniti;
- portocaliu – pentru echipajele rutiere sau vizitatori;
- rosu – pompieri, personalul responsabil cu protectia muncii;
- roz – se imprumuta celor care isi pierd casca proprie de protectie;
Asigura-te ca toti cei din echipa ta au casca pentru protectie corespunzatoare activitatii pe care o desfasoara si ca sunt protejati de o arie cat mai mare de pericole.