Ca si angajator sunt cateva responsabilitati pe care trebuie sa ti le asumi in momentul in care ai in subordine mai multi muncitori. Indiferent de domeniul in care activezi, trebuie sa te asiguri ca angajatii tai au un mediu propice pentru a-si desfasura activitatea si ca sunt in siguranta indiferent de activitatile pe care le intreprind. Pentru a-i proteja impotriva diferitelor accidente de munca este nevoie sa le achizitionezi cea mai buna imbracaminte pentru protectia muncii.
Pe langa aceasta achizitie mai sunt insa cateva aspecte carora trebuie sa le acorzi o atentie speciala. Acestea faciliteaza productivitatea muncitorilor si ii ajuta sa isi desfasoare activiatea in siguranta. Pentru a te ajuta ca creezi o atmosfera propice si pentru a creste productivitatea angajatilor tai am ales ca in articolul de azi sa iti spunem care sunt cele mai importante 4 aspecte de care trebuie sa tii cont.
1. Instruirea corespunzatoare a muncitorilor
Primul pas, este informarea angajatului. Acestea trebuie sa cunoasca foarte bine domeniul de activitate, riscurile la care se expune in timpul desfasurari acesteia si cum poate sa se protejeze impotriva eventualelor accidente de munca. Instruirea angajatului trebuie sa fie atat teoretica, cat si practica. Acesta trebuie sa stie cum sa utilizeze utilajele cu care lucreaza, cum sa utilizeze echipamentul de protectie si dispozitivele de protectie. De asemenea trebuie sa stie cum poate sa intervina in caz de prim ajutor sau evacuare.
In astfel de situatii, demonstratiile practice si testarea cunostintelor conduc la o instruire completa.
2. Imbracamintea pentru protectia muncii adecvata activitatii si riscurilor
Angajatii trebuie protejati atat de riscurile la care se supun in timpul in care isi desfasoara activitatea pe santier sau in diverse locuri care pot fi periculoase, cat si de conditiile meteo nefavorabile.
Imbracamintea pentru protectia muncii are o multime de elemente si fiecare in parte are menirea de a proteja o parte a corpului. Astfel, pentru ca indiferent de accident muncitorul sa fie protejat, acesta trebuie sa foloseasca atat casca, manusi, incaltaminte adecvata, cat si ochelari de protectie, masca pentru protectie respiratorie si casca pentru protectie fonica.
In ceea ce priveste nivelul de protectie pe care il ofera un echipament de protectie, alegerea materialului joaca un rol foarte important. In cazul in care pericolul la care muncitorul este expus este unul major, nu trebuie sub nici o forma sa se faca rabat de la calitatea materialului.
3. Igiena la locul de munca
Ca si angajator esti obilgat sa le pui la dispozitie angajatilor tai produsele igienico-sanitare de care acestia au nevoie. Trusa sanitara este obligatorie indiferent de domeniul de activitate sau de locul in care va desfasurati activitatea.
Igiena la locul de munca este obligatorie indiferent de domeniu. Aceasa presupune o curatenie riguroasa care trebuie sa distruga toti microbii. Pentru aceasta operatiune trebuie sa utilizezi in mod obligatoriu produse de curatenie specifice.
Pentru sanatatea angajatilor este necesar ca acestia sa aiba o igiena adecvata. Acestia trebuie sa se spele frecvent pe maini si sa poarte echipamentele de lucru necesare pentru protectie. De asemenea utilizarea produselor de unica folosinta, precum manusile, mastile si papucii conduc la o igiena sporita.
4. Evaluarea periodica pentru imbracamintea de protectie a muncii
Imbracamintea pentru protectia muncii necesita o intretinere periodica. Este necesara aceasta intretinere pentru a mentine gradul de protectie oferit de echipament la un nivel cat mai inalt. In timp, echipamentele de protectie se uzeaza, se invechesc si isi pierd din gradul de protectie oferit la inceput. Astfel, o evaluare periodica a acestora te ajuta sa observi diferite defecte si sa inlocuiesti echipamentul inainte ca acesta sa nu mai fie instare sa iti ofere protectia necesara.
In momentul in care depistezi diferite deficiente, acestea trebuie remediate sau trebuie schimbate partea afectata a echipamentului. Este de asemenea foarte important modul de depozitare al echipamentului. Acesta trebuie depozitat intr-un loc racoros, ferit de soare si de variatii mari de temperatura.
Fi atent la aceste 4 aspecte si achizitioneaza cea mai buna imbracaminte pentru protectia muncii. Protejeaza-ti astfel angajatii si ai grija ca acestia sa isi desfasoare activitatea in conditii optime.