Alegerea unor articole pentru protectia muncii nu este o sarcina usoara. Avand in vedere ca trebuie sa tii cont de diversitatea tipurilor de materiale, culori, tesaturi si combinatii disponibile pe piata echipamentelor de protectie. Printre cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont la alegerea unor articole pentru protectia muncii este materialul din care echipamentul este fabricat. Si asta deoarece, materialul din care este confectionat echipamentul influenteaza atat confortul tau, cat si rezistenta acestuia.
In acest moment, pe piata exista o gama variata de tesaturi combinate si tesaturi pure din care sunt confectionate piesele unui echipament de protectie. Cu toate acestea, cele mai populare tesaturi raman bumbacul si combinatia dintre bumbac si poliester. De cele mai multe ori, atunci cand vorbim despre tesaturi combinate, acestea sunt in proportii variate. Fie ca vorbim de 50-50, fie 80-20, sau cel mai popular care este 65-35. Dar sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele acestor materiale, atunci cand vine vorba de echipamentele pentru protectia muncii.
Articole pentru protectia muncii din bumbac
Bumbacul este o fibra naturala, fiind una dintre cele mai populare fibre folosite in confectionarea diverselor textile. Fibra de bumbac 100% este usoara, racorasa, confortabila si cu proprietati excelente de absorbtie. Sa vedem care sunt cateva dintre avantajele bumbacului:
- Bumbacul 100% ofera o finete aparte materialului, senzatie tactila, forma, respirabilitate si implicit un confort sporit.
- Bumbacul este o tesatura hipoalergenica, fiind materialul ideal pentru persoanele cu alergii sau astm. Fiind hipoalergenic, bumbacul nu irita pielea, este respirabil si absoarbe umezeala.
- Bumbacul este ideal pentru climate mai calde, activitati uzuale, uniforme, imbracaminte business, imbracaminte casual si pentru cei cu piele sensibila.
- Imbracamintea din bumbac rezista mai mult timp decat imbracamintea confectionata din alte materiale. Astfel ca perioada de reinnoire a echipamentului este mai lunga.
- Totodata, bumbacul este un material usor personalizabil, prin transfer termic, avand in vedere ca vopseaua nu se deterioreaza in timp si nu apare fenomenul de decolorare a vopselei imprimate.
In multe cazuri insa, combinarea bumbacului cu alte tesaturi au ca rezultat materiale mai rezistente, mai respirabile si cu un aspect mai deosebit. Combinarea tesaturii de bumbac cu fibre sintetice precum poliesterul confera materialului un aspect mai stralucitor, aspect foarte greu de obtinut atunci cand este utilizat bumbac 100%.
Articole pentru protectia muncii din tercot
Tercotul este un material ce combina fibre de bumbac si poliester in proportii variate. Amestecul de bumbac si poliester are un singur scop si anume de a oferi avantajele ambelor materiale intr-o singura tesatura. Cea mai populara combinatie este 65% poliester si 35% bumbac. Iar motivele sunt costul scazut al materialului si proprietatile excelente ale ambelor materiale. Printre care se numara rezistenta la utilizare indelungata si paleta de culori disponibile.
Bumbacul este adesea combinat cu alte tesaturi pentru a diminua caracteristicile negative, amplificand in acelasi timp calitatile materialului. Printre avantaje amintim confortul oferit de bumbac cu durabilitatea poliesterului, usurinta in spalare, uscare si calcare. Sa vedem care sunt cateva dintre avantajele tercotului:
- O tesatura din bumbac si poliester este versatila, deoarece retine avantajele bumbacului si in acelasi timp pastreaza rezistenta, durabilitatea si proprietatile anti-cute ale tesaturii de poliester.
- Tercotul intra la apa intr-un procent mult mai redus decat o tesatura sau haina din bumbac 100%. Astfel, tercotul este materialul preferat pentru croitori, fiind foarte usor de gaurit si cusut.
- Fibrele de poliester din tesatura de tercot sunt mai durabile si mai rezistente la substante chimice decat bumbacul, avand o durata de viata mai mare.
- Daca sunt integrate impreuna cu tesatura din bumbac, atunci hainele vor dobandi durata de viata mai mare decat hainele din bumbac 100%, si vor fi inlocuite mult mai rar.
Acum insa, ca ai aflat avantajele de care dispune fiecare material, alegerea unor articole pentru protectia muncii va fi una mult mai simpla. Identifica riscurile la care vei fi expus pe parcursul desfasurarii activitatilor tale si alege cele mai potrivite articole, care sa iti ofere protectia de care ai nevoie.