Pentru cei ce activeaza deja in industrii precum industria farmaceutica, constructii, service auto sau alte activitati care solicita protectie, echipamentele de protectie fac parte din tinuta zilnica. Chiar si cei care vin doar in vizita in spatii de lucru periculoase trebuie sa poarte articole de protectia muncii pentru siguranta proprie si pentru a nu incalca legea.
Cu toate ca legea din Romania este destul de clara in ceea ce priveste echipamentele de protectie atat pentru muncitori cat si pentru vizitatori, suntem printre tarile cu cele mai multe accidente la locul de munca. Cauza producerii majoritatii accidentelor este nefolosirea acestor echipamente sau folosirea lor intr-un mod necorespunzator.
In cazul in care tu esti angajatorul, trebuie sa ai grija ca muncitorii tai sa fie bine instruiti pentru a utiliza corect echipamentele de protectie. Acestia trebuie sa foloseasca zilnic articolele potrivite pentru pericolul la care se expun pentru o protectie eficienta in caz de producere a unor accidente.
Echipamentul individual de protectie are 5 parti componente:
1. Protectia capului
Castile de protectie sunt printre cele mai folosite articole din intreg ansamblul echipamentului de protectie. Acestea au scopul de a-ti proteja capul in timp ce iti permit sa muncesti fara grija pentru materialele sau obiectele care ar putea cadea.
Castile de protectie sunt folosite cel mai des in domenii de activitate precum cel al constructiilor, unde se lucreaza cu schele, lucrari de sapaturi, tunele sau in preajma macaralelor si convoaielor. Acestea sunt confectionate din material termoplastic si sunt testate sa reziste la impactul cu un obiect de 5 kg eliberat de la 1 metru inaltime.
2. Protectia fetei
Protectia fetei presupune atat articole de protectie care protejeaza ochii, caile respiratorii cat si urechile.
Acolo unde exista riscul ca ochii lucratorului sa fie afectati, purtarea ochelarilor de protectie este obligatorie. Ochelarii de protectie pot fi de mai multe tipuri, incepand cu cei optionali, ce ofera protectie simpla UV. Si ajungand pana la cei inchisi la culoare, folositi in medii unde fumul, vaporii si praful au un efect nociv asupra ochilor.
Exista domenii de activitate care solicita protejarea intregii fete si pentru care vizierele, mastile sau ecranele de protectie sunt absolut necesare.
In locurile in care zgomutul din jur depaseste 80 de dB, sunt necesare articole pentru protejarea urechilor. De obicei, persoanele care isi desfasoara activitatea pe santiere unde se folosesc si masini electrice, in ateliere de foraj, aeroport sau trafic greu sunt cele care trebuie sa foloseasca fie dopuri de antifonare, fie casti de urechi.
Orice muncitor care este expus la gaze, vapori sau diferite materii periculoase aflate in aer trebuie sa primeasca si sa foloseasca protectia respiratorie adecvata activitatii.
3. Protectia mainilor
Manusile pentru protectie trebuie alese in conformitate cu scopul protectiei si sa fie marimea potrivita pentru persoana care le va folosi. Pentru orice muncitor care risca accidentarea mainilor cauzate de flacari, umiditate, frig, caldura, toxicitate sau alte materiale de lucru care cauzeaza iritatia pielii, purtarea manusilor de protectie este obligatorie.
4. Protectia corpului
Articolele de protectie a corpului pot fi de mai multe tipuri in functie de situatiile in care urmeaza sa fie utilizate:
- pentru riscuri minime;
- rezistenta la ploaie si intemperii;
- protectie termica si pentru sudura;
- protectie impotriva frigului si temperaturilor extrem de scazute;
- protectie chimica si biologica;
Dupa ce ai analizat cu atentie riscurile la care urmeaza sa te supui in activitatea pe care o practici, poti incepe cautarea echipamentului de protectie potrivit.
5. Protectia picioarelor
Protectia picioarelor este importanta atat pentru cei ce lucreaza in domeniu constructiilor cat si pentru muncitorii din diferite fabrici. La fel si in restul domeniilor in care exista riscul ca un obiect destul de greu sa iti cada peste picior.
Atunci cand alegi incaltamintea de protectie trebuie sa fii foarte atent ca acesta sa aiba: bombeu de protectie, o talpa cat mai plata si rezistenta la temperaturi inalte. Limba pantofului trebuie sa fie complet atasata si nu in ultimul rand sa alegi marimea potrivita.
Inainte de a achizitiona orice fel de articol pentru protectia muncii trebuie sa masori care sunt riscurile pe care ai putea sa le intampini la locul de munca. Dupa ce te-ai asigurat ca nu ti-a scapat nimic, poti sa pornesti in cautarea echipamentului de protectie adecvat.
Nu trebuie sa pierzi din vedere nicio piesa si nu trebuie sa renunti la purtarea acestora in timp ce iti desfasori activitatea. Comanda de pe site-ul nostru articole de protectia muncii pentru siguranta ta si pentru a-ti desfasura activitatea fara nicio piedica.