Atunci cand vorbim despre echipamentele de protectie la locul de munca, trebuie sa includem fiecare element al acestora in discutie. Astfel ca, nu trebuie sa beneficieze de o importanta mai mare incaltamintea, salopeta, vesta, sau casca, in detrimentul protectiei urechilor, a cailor respiratorii sau a ochilor. La fel ca si casca sau incaltamintea aleasa potrivit, si ochelarii trebuie alesi cu foarte mare atentie.
Tocmai din acest motiv, in articolul de azi vom discuta despre cum alegi corect ochelarii pentru protectia muncii, in functie de activitatile pe care le desfasori si de riscurile la care te expui zilnic. Conform statisticilor, pana la 90% din accidentele la locul de munca ce survin la nivelul capului pot fi prevenite daca este utilizat echipamentul de protectie adecvat. Normele de Protectia Muncii, mentioneaza ca echipamentul pentru protectia ochilor si a fetei trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:
- sa se potriveasca cu forma fetei sau a capului purtatorului;
- sa limiteze cat mai putin posibil campul de vizibilitate;
- sa permita o vizibilitate cat mai buna.
Pentru a alege ochelarii potriviti, primul pas este sa evaluezi potentialele riscuri la care te expui la locul de munca. Cel mai des intalnit tip de accident la nivelul ochilor implica contactul cu particule sau obiecte aflate in miscare. Al doilea cel mai des intalnit tip de accident este cel cauzat de stropirea cu substante chimice. Astfel ca, ai posibilitatea de a intani urmatoarele tipuri de risc:
- leziunea/rana cauzata de impact – cu substante sau particule aflate in miscare;
- leziuni cauzate de contactul cu praf – particule inofensive care in conditii nepotrivite pot deteriora ochii sensibili;
- stropire cu substante chimice – printre care amintim vapori, aburi sau scantei;
- radiatii optice – orice element de la contactul vizual simplu pana la lumina puternica;
- risc de expunere la caldura – orice element ce produce o caldura foarte mare.
Dupa identificarea riscului, alege tipul de ochelari de protectie de care ai nevoie, in functie de confortul dorit. Ai posibilitatea sa alegi ochelari de protectie frontala, doar pe ochi sau ochelari cu protectie frontala, laterala si superioara, cu lentila pe toata fata. Este de asemenea foarte important sa alegi corect lentila ochelarilor de protectie.
In general, ochelarii pentru protectia muncii folosesc una dintre urmatoarele trei tipuri de lentile:
1. Lentila de sticla – aceasta este rezistenta la zgarieturi si poate fi folosita in preajma substantelor chimice puternice. Un mare avantaj al lentilei de sticla este disponibilitatea pe dioptrii adecvate, astfel ca le poti folosi fara a mai fi nevoie de ochelarii de vedere.
2. Lentila de plastic – este mai usoara decat lentila de sticla si este ideala pentru protectia la arc de sudura. Este un tip de lentila tratata anti-aburire, dar in schimb nu rezista la zgarieturi.
3. Lentila de policarbonat – este mai rezistenta decat ambele variante mentionate deja si ofera rezistenta la impact, insa nu este la fel de rezistenta la zgarieturi precum lentila de sticla.
De asemenea un avantaj pe care ti-l ofera ochelarii de protectie este ventilatia. Ai posibilitatea sa alegi ochelari cu ventilatie directa, indirecta sau fara ventilatie. Acestia iti vor veni in ajutor in functie de mediul de lucru in care activezi.
1. Ochelari cu ventilatie directa – acestia permit un flux de aer dinspre mediul de lucru inspre ochi. Sunt ideali in medii de lucru unde nu exista risc de impact, de stropire sau vapori.
2. Ochelari cu ventilatie indirecta – acestia ofera protectie la stropire prin intermediul unui orificiu de ventilatie acoperit sau mascat, ce permite circulatia aerului insa previne infiltrarea oricarui tip de lichid. Acest tip de ochelari sunt ideali atunci cand exista riscul de stropire cu substante chimice lichide.
3. Ochelari fara ventilatie – nu ofera ventilatie si astfel sunt protejati la praf, lichide si vapori, sau praf puternic, aschii de metal sau substante solide si lichide.
Cum nu este indicata neglijarea celorlalte obiecte care alcatuiesc echipamentul pentru protectia muncii, asa nu trebuie sa fii neglijent nici in ceea ce priveste protectia ochilor. Acum ca ai aflat cum alegi corect ochelarii pentru protectia muncii, mai ramane doar sa intri pe site-ul nostru si sa ii comanzi pe cei potriviti pentru tine.
Nu uita, siguranta fara compromisuri!