0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Auzul este unul dintre simturile noastre cu ajutorul caruia putem sa comunicam, sa invatam si sa ne bucuram de diferite lucruri. Acesta trebuie insa protejat mai ales atunci cand ne desfasuram activitatea intr-un mediu cu zgomote foarte puternice. Dupa cum bine stim, exista echipamente pentru protectie auditiva create special sa atenueze zgomotul din exterior si sa ne protejeze auzul. 

Aceste echipamente ne ajuta sa ne pastram auzul sanatos si sa prevenim pierderea acestei functii vitale la un moment dat. Cele mai multe cazuri de surditate sunt cauzate de deteriorarea celulelor mici de par din urechea interna. Aceasta deteriorare poate fi cauzata de prea mult zgomot. 

Legat de zgomot, pierderea auzului este de obicei ireversibila. Este foarte important ca noi toti sa ne luam masuri de protectie pentru a preveni daunele legate de zgomot. Cheia pentru pastrarea auzului intact este evitarea zgomotului puternic. Iar in cazul in care nu putem sa facem acest lucru este foarte important sa folosim echipamente de protectie special create pentru nivelul de zgomot la care urmeaza sa fim expusi. 

Ocupatiile zgomotoase, cum ar fi munca pe santier, in fabrici sau in locurile cu trafic intens sunt cele care afecteaza cel mai des auzul. Riscul de deteriorare a auzului se bazeaza pe doi factori, si anume: cat de tare si pentru cat timp.

Expertii sunt de acord ca expunerea continua la zgomot de peste 80-85 dB in timp poate duce la pierderea auzului. Nivelul de zgomot mai mare de 105 dB poate afecta auzul daca esti nevoit sa il suporti mai mult de 15 minute in fiecare saptamana. Dar un nivel mai scazut, cum ar fi intre 80 si 90 dB, poate provoca o deteriorare permanenta, daca esti expus aproape in fiecare zi.

Nivelurile sunt:

  1. Conversatie normala – 60-65 dB;
  2. O strada aglomerata – 75-85 dB;
  3. Masina de tuns iarba/traficul intens – 85 dB;
  4. Stivuitor – 90 dB;
  5. Camioanele grele – 95-100 dB;
  6. Motocicletele – 100 dB;
  7. Discoteca/clubul – 112 dB;
  8. Sirena ambulantei – 120 dB.

Cum putem ne protejam cu echipamente pentru protectie auditiva

Unele medii de munca pot fi descrise ca medii sonore periculoase. Acolo muncitorii sunt expusi la zgomote puternice pentru perioade prelungite de timp. Acestea includ mediile de lucru cum ar fi fabricile cu utilaje zgomotoase. In prezent, cele mai multe locuri de munca trebuie sa urmeze reglementarile stricte pentru a proteja auzul angajatilor. Lucratorii sunt obligati sa poarte echipamente pentru protectie auditiva pentru a anula zgomotul. Sau dopuri pentru urechi in cazul in care nivelul de zgomot mediu zilnic este de peste 85 dB.

Cu toate acestea, persoanele ce desfasoara activitati independente sunt responsabile pentru propriul lor auz. Asa ca nu uitati sa purtati protectie auditiva, daca faceti diverse activitati precum cositul gazonului sau imbunatatiri in casa.

Inainte de toate insa este foarte importanta constientizarea faptului ca zgomotul prea puternic afecteaza auzul si poate duce chiar la pierderea acestuia. Trebuie sa fii constient de faptul ca expunerile frecvente sau prelungite la zgomote puternice sunt unele dintre cele mai comune cauze ale pierderii auzului. Cohleea este acoperita cu mii de fire de par mici, care inregistreaza vibratiile sonore si le transforma in impulsuri electrice ce urmeaza sa fie prelucrate de creier. Cand urechile sunt expuse la zgomote puternice, aceste fire de par mici se pot deteriora, ajungandu-se la pierderea auzului. Este important sa realizam ca, odata ce s-a intamplat acest tip de deteriorare a auzului, acesta nu mai poate fi imbunatatit.

Tocmai din acest motiv este absolut necesar ca in momentul in care muncesti intr-un loc in care nivelul zgomotului depaseste 80 dB, sa porti un echipament pentru protectie auditiva corespunzator. 

In magazinul nostru online gasesti o gama variata de echipamente pentru protectie auditiva. Achizitioneaza cu incredere, protejeza-te de zgomotele puternice si ai grija sa iti pastrezi acest simt al auzului o perioada cat mai indelungata.