0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

In functie de domeniul in care iti desfasori activitatea, echipamentul pentru protectie individuala trebuie sa raspunda riscurilor la care esti expus. Acest echipament este absolut necesar in domenii de activitate care pun in pericol sanatatea si integritatea muncitorilor. Pentru fiecare muncitor in parte, acest echipament de protectie trebuie sa fie potrivit, sa fie confortabil si sa nu il incomodeze pe acesta in timpul desfasurarii activitatilor. 

Atat in functie de riscurile la care te expui, cat si in functie de activitate, de anotimp si de nevoile tale sunt mai multe tipuri de echipamente de protectie. Aceste echipamente trebuie alese cu atentie si inainte de achizitie trebuie consultate normele legale specifice pentru fiecare tip de echipament. De asemenea trebuie sa fi foarte atent ca echipamentul pe care il achizitionezi sa fie cumparat dintr-o sursa de incredere. 

In articolul de azi, vom vorbi despre componentele principale ale echipamentelor de protectie si despre importanta fiecarui element in parte. Aceste componente de cele mai multe ori sunt impartite in functie de partea corpului pentru care sunt destinate. 

1. Protectia capului

Echipamentul individual pentru protectia capului este necesar in marea majoritate a activitatilor care se desfasoara pe santier sau in medii de lucru care reprezinta diferite riscuri. Castile pentru protectia capului sunt utilizate oriunde exista riscul caderii unor obiecte, materiale de constructii, moloz sau in zone in care tavanul este subred sau tevile sunt expuse. 

Castile obligatorii pentru protectia capului sunt realizate de cele mai multe ori din polietilena. Acesta este un material usor, dar rezistent. Rezista cu brio atat variatiilor de temperatura mari, cat si posibilelor accidente mai periculoase. 

2. Protectia urechilor

In functie de nivelul de zgomot care te inconjoara in locurile in care iti desfasori activitatea, protectia auditiva poate deveni obligatorie. Activitatile cu un nivel ridicat de zgomot, zonele in care se folosesc masini de gaurit, forari sau alte unelte care fac zgomot necesita protectie auditiva. 

In ceea ce priveste protectia auditiva, ai posibilitatea sa optezi pentru dopuri de urechi speciale sau pentru casti. Castile de protectie sunt mult mai usor de asezat si de scos in cazul in care ai sau nu ai nevoie de ele. Castile de protectie antifon sunt de mai multe feluri. In functie de nivelul de zgomot la care te expui, ai posibilitatea sa alegi casca care blocheaza un anumit nivel de decibeli.

3. Protectia fetei

Protectia fetei de cele mai multe ori se refera in special la protectia ochilor. Aceasta este absolut necesara in activitati pe parcursul carora esti expus sau lucrezi direct in aprorierea flacarilor, a scanteilor, a cioburilor, aschiilor sau altor obiecte care pot rani sau deteriora vederea. Pentru a preveni reflectiile care obosesc si afecteaza vederea, trebuie sa achizitionezi lentile care sa aiba un tratament antioglinda sau polarizat. 

4. Protectia cailor respiratorii

Protectia respiratorie este absolut necesara in locuri in care exista riscul de a inhala diferite subsatante care iti pot afecta sanatatea. Aceste masti de protectie a cailor respiratorii previn inhalarea de vapori, fum, praf si alter particule periculoase in timpul activitatii. Astfel de masti se folosesc cel mai des in constructii, in ateliere de vopsitorie, in domeniu minier, textil sau agricultura. 

5. Protectia corpului

Echipamentul pentru protectia corpului este la fel de importanta ca si casca de protectie. Acest echipament este obligatoriu in diferite domenii de activitate. In functie de domeniul de activitate echipamentele de protectie trebuie sa bifeze cateva caracteristici de baza: 

  • impermeabilitate;
  • vizibilitate ridicata la distanta;
  • rezistenta la variatii de temperatura;
  • rezistenta la socuri mecanice;

6. Protectia picioarelor

Incaltamintea pentru protectia picioarelor este catalogata conform normelor europene in 5 clase, de la S1, la S5. Acestora li se mai adauga clasa SB. Fiecare clasa are caracteristici diferite:

  • S1 = (Clasa I) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa. Aceasta ofera rezistenta ridicata la combustibil si uleiuri.
  • S2 = (Clasa I) S1 + ofera protectie la patrunderea apei.
  • S3 = (Clasa I) S1 + S2 + ofera rezistenta la penetrare si talpa in relief.
  • S4 = (Clasa II) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa, ofera rezistenta la combustibil si uleiuri.
  • S5 = (Clasa II) + S4 + rezistenta la penetrare si talpa in relief.

Fiecare meserie in parte necesita un anumit echipament de protectie si un anumit nivel de protectie. In functie de domeniul in care activezi, alege echipamentul potrivit pentru tine si ai grija sa fi protejat indiferent de context.