0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Lucrul la inaltime este clasificat printre cele mai periculoase medii de desfasurare a activitatilor zilnice. Face parte din topul acesta deoarece fiecare miscare a unui angajat neasigurat poate fi fatala. Tocmai din acest motiv am ales ca in articolul de astazi sa abordam subiectul lucrului la inaltime. Dupa cum bine stim, echipamentele pentru protectia muncii sunt absolut necesare cand mediul de activitate reprezinta o amenintare asupra angajatului.

Lucrul la inaltime este definit ca fiind activitatea desfasurata la minimum 2 metri de sol. Locurile de munca amplasate pana in 2 metri se considera “lucrul la inaltime mica”. In acest caz se aplica in functie de pericole existente masurile de securitate a muncii prevazute pentru lucrul la inaltime. Activitatile care depasesc inaltimea de 2 metri trebuie in mod obligatoriu sa fie desfasurate cu articole pentru lucru la inaltime de calitate care sa protejeze muncitorii de toate pericolele.

Lucrul la inaltime trebuie sa tina cont de 6 reguli importante pentru a evita orice fel de accident:

1. Trebuie sa fie respectate toate conditiile necesare sigurantei lucratorilor.

2. Lucratorii sa fie instruiti inainte de inceperea lucrului la inaltime. Si asta ori de cate ori este nevoie, pentru a urma procedurile in mod corect.

3. Lucratorii sa fie echipati in mod corespunzator pentru lucrul la inaltime si pentru gradul de pericol la care sunt expusi.

4. Echipamentele individuale de protectie sa fie corespunzatoare pentru lucrul la inaltime si sa fie testate inainte de fiecare purtare. Sub nicio forma nu se accepta echipamente deteriorate sau nesigure. Testarea echipamentului nu dureaza o vesnicie, dar asigura sanatatea si securitatea lucratorului.

5. Lucrul la inaltime nu este permis lucratorilor cu varste mai mici de 18 ani sau mai mari de 55 de ani.

6. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. Persoana care supravegheaza lucrarea trebuie sa ia toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.

Echipamentele individuale de protectie pentru lucrul la inaltime se impart in doua mari categorii:

  1. Echipamente pentru prevenirea caderii – adica un ham pentru partea inferioara a corpului sau in functie de pozitia de lucru conectat la o banda de restrictionare si atasat la o linie statica de restrictionare a caderii sau la un punct de ancorare care sa impiedice posibilitatea ca muncitorul sa cada peste o margine. Aceasta prevenire se face prin pozitionarea corecta a lucratorului in timpul lucrului, limitarea deplasarii lucratorului in directia sursei de accidentare prin cadere de la inaltime si pozitionarea si suspendarea acestuia in timpul lucrului.
  2. Echipamente pentru oprirea caderii – consta intr-un ham pentru intregul corp si o banda de ancorare cu absorbtia socurilor conectata la un punct de ancorare sau o linie statica ce limiteaza si opreste caderea la mai putin de 1,8 metri.

Toti cei care lucreaza la inaltime, indiferent de domeniul de activitate trebuie sa poarte echipamente individuale de protectie. Aceste echipamente trebuie sa fie specifice eliminarii pericolului caderii in gol. Componenta unui asemenea echipament se stabileste si se acorda in functie de domeniul de activitate. De asemenea si de complexitatea tehnologiei aplicate, de specificul conditiilor de munca si de recomandarile “Normativului-cadru de acordarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru”, elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Utilizarea unor echipamente individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele de echipamente de protectie in vigoare este interzisa. De asemenea, echipamentul individual de protectie specific eliminarii pericolului caderii in gol trebuie suplimentat, de la caz la caz. Cu un echipament individual de protectie pentru combaterea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale, specifica activitatilor desfasurate la inaltime.

Persoana juridica, proprietara a firmei ce desfasoara lucrari la inaltime, este obligata sa acorde si sa intretina echipamentele de protectie pentru lucrul la inaltime, in perfecte conditii de utilizare . De asemenea, muncitorii sunt obligati sa foloseasca echipamentul individual de protectie a muncii pe timpul lucrului precum si la accesul la si de la locul de munca si sa-l pastreze in conditii bune de utilizare.

In magazinul nostru gasesti articole pentru lucru la inaltime de calitate care ii protejeaza pe angajatii tai de pericolele la care sunt expusi atunci cand isi desfasoara activitatile la inaltimi periculoase. Achizitioneaza cu incredere echipamente pentru protectia muncii din magazinul nostru si nu uita: siguranta fara compromisuri!