In functie de domeniul in care activezi, combinezoanele pentru protectia muncii pot juca un rol extrem de important in protectia ta. Combinezoanele de protectie, fac si ele parte din imbracamintea pentru protectia muncii si pentru o siguranta sporita sunt completate de restul elementelor unui echipament de protectie. Tocmai pentru a evidentia importanta acestora si pentru a afla mai multe lucruri despre ele, le-am ales ca si subiect pentru articolul de astazi.
Avand in vedere ca, combinezoanele se potrivesc pentru o arie larga de aplicatii, poate fi dificil sa faci alegerea potrivita. Din acest motiv, trebuie sa fii foarte atent atunci cand urmeaza sa achizitionezi unul. Pentru a-ti veni in ajutor, am pregatit raspunsuri la cateva intrebari in legatura cu acestea. Si totodata si cateva sfaturi despre ingrijirea si depozitarea acestora.
1. Care este diferenta intre combinezoanele de unica folosinta si intre combinezoanele reutilizabile?
Cea mai semnificativa diferenta intre combinezoanele de unica folosinta si cele reutilizabile o reprezinta materialul din care acestea sunt confectionate. De regula, in cazul combinezoanelor reutilizabile, se foloseste un material cu rezistenta mecanica si rezistenta la foc destul de ridicata. In asa fel incat sa poata proteja persoana care o poarta. In cazul combinezoanelor de unica folosinta, dupa cum spune si numele lor, sunt de unica folosinta. Avantajul acestora este reprezentat doar de pretul mai mic in comparatie cu combinezoanele reutilizabile.
2. Cat de mult conteaza natura substantelor la care sunt expus in alegerea combinezonului potrivit?
Natura substantelor la care esti expus este si trebuie sa fie primul criteriu de care sa tii cont atunci cand urmeaza sa iti alegi imbracamintea de protectie potrivita. Fii foarte atent si nu uita ca hazardele profesionale variaza, de la praf si vopsea pana la vapori toxici si chiar particule radioactive. Tocmai din aceste motive, marii producatori de echipamente de protectia muncii acorda o importanta deosebita dezvoltarii de materiale noi, special concepute pentru a apara impotriva hazardelor profesionale.
3. Care sunt riscurile la locul de munca in cazul substantelor periculoase?
In cazul in care se lucreaza cu substante foarte reci, precum gazele lichefiate, materialul combinezonului nu trebuie sa fie sub nici o forma subtire. In cazul mediilor de lucru cu risc de explozie, materialul din care este confectionat combinezonul trebuie sa aiba proprietati antistatice. Iar daca se lucreaza cu gaz toxic, este obligatorie folosirea unui combinezon etans.
4. Ce protectie ofera combinezoanele in functie de clasificarea acestora?
Cu siguranta scopul fiecarui combinezon in parte este sa ofere protectia necesara pentru domeniul de activitate pentru care a fost creat. Calitatea acestora este determinata de materialul din care sunt confectionate precum si tipul cusaturilor sau a fermoarelor.
Clasificarea echipamentelor de protectie este atent reglementata de standardele europene. Aceste standarde definesc 6 tipuri de protectie:
Tipul 1: combinezoane etanse, presurizate, cu sursa de aer independenta. Acestea ofera protectie impotriva gazelor si lichidelor periculoase, aerosolilor si particulelor solide.
Tipul 2: nu sunt etanse, desi pot avea o sursa de aer extern. Ca si tipul 1, protejeaza impotriva gazelor si aerosolilor.
Tipul 3: actiune de protectie impotriva substantelor chimice lichide. Acest tip de combinezoane sunt rezistente la contactul cu lichide sub presiune.
Tipul 4: protejeaza impotriva improscarii cu lichide, substante chimice sau aerosoli, in medii fara contaminanti in aer.
Tipul 5: ofera protectie impotriva pulberilor periculoase si particulelor solide aeropurtate.
Tipul 6: este destinat mediilor de lucru cu riscuri minime si ofera protectie la contactul usor cu substante chimice lichide.
In mod normal, producatorii includ instructiuni detaliate despre modul si conditiile de utilizare pentru fiecare tip de protectie. Indiferent ca este vorba despre manusi, combinezoane sau masti de lucru. Instructiunile producatorului sunt extrem de importante. Acestea vin in ajutorul nostru atunci cand vine vorba de alegerea imbracamintei pentru protectia muncii potrivite domeniului in care activam.
Trebuie sa fim la fel de atenti si la modul in care utilizam si intretinem aceste combinezoane. Inainte de fiecare utilizare trebuie sa verifici foarte bine combinezonul sa nu existe deteriorari de nici un fel. Spalarea combinezoanelor reutilizabile este recomandata sa se faca la locul de munca sau la o curatatorie specializata si nu acasa, impreuna cu hainele familiei. De asemenea depozitarea acestora se face intr-un dulap curat, separate de combinezoanele deja folosite si murdare.
Acum ca ai aflat mai multe informatii si despre aceasta latura a imbracamintei pentru protectia muncii, vei avea o perspectiva mai larga asupra echipamentelor adecvate fiecarui tip de risc la care poti fi expus la locul de munca.