0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

Stiu ca vrei sa lucrezi cu spor si ca nu iti place sa porti manusi de protectie fie pentru ca te incomodeaza, fie pentru ca se uita ceilalti colegi ciudat la tine, fie din cine stie ce alt motiv. Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa fi total neglijent cu mainile tale.

Mai stiu si ca te-ai gandit de multe ori la: “De ce ar trebui sa port manusi, sunt atent tot timpul, iar sansele de a ma accidenta sunt foarte mici.” Insa pericolele sunt reale si prezente la tot pasul, este suficienta o clipa de neatentie pentru a declansa un eveniment nefericit.

Sunt o multime de tipuri de manusi de protectie pe piata, nu exista sa nu gasesti una potrivita atat din punct de vedere al activitatii pe care o desfasori cat si din punct de vedere al materialului sau marimii acesteia. Pentru a alege manusile potrivite trebuie sa urmezi patru pasi simpli.

1. Identifica riscurile la care te expui

Pentru a face alegerea corecta in privinta manusii de protectie trebuie mai intai sa identifici care sunt riscurile la care te expui in activitatea pe care o desfasori zi de zi. In cazul in care lucrezi cu diverse substante chimice de exemplu, trebuie sa identifici cu exactitate care sunt acelea.

Activitatile in cadrul carora lucrezi cu diverse instrumente sau utilaje, prezinta un risc mecanic, de taieri sau abraziune si vei avea nevoie de manusi speciale pentru a-ti proteja mainile de riscul patrunderii sau inteparii cu diferite obiecte.

La fel trebuie sa procedezi oricare ar fi domeniul de activitate in care prestezi, pentru a te proteja impotriva factorilor externi si pentru a reduce semnificativ rata accidentelor.

 

2. Determina durata contactului cu riscurile identificate

Dupa ce ai identificat riscurile la care te supui in timpul in care iti desfasori activitatea de zi cu zi, trebuie sa determini durata contactului cu aceste riscuri. Durata contactului poate fi: de scurta durata sau de lunga durata.

Contactul de scurta durata cuprinde potentiale scurgeri sau stropiri accidentale cu diferite substante periculoase, manipularea unor agenti cu potential infectios sau contaminarea unor elemente în timpul manipularii.

Contactul de lunga durata include situatii precum manipularea unor substante cu un grad mare de contaminare, scufundarea mainilor intr-o substanta chimica sau potential periculoasa.

3. Alege materialul adecvat

Dupa ce ai stabilit cu exactitate care este riscul la care te supui si mai presus de atat perioada de expunere, este timpul sa treci la pasul urmator. Alege materialul din care sa fie fabricata manusa, care sa se potriveasca si care sa te protejeze de riscurile pe care le-ai identificat deja  in primul pas.

Lista materialelor disponibile include bumbacul, pielea, vinilul, latex-ul, PVC-ul, neoprenul si multe altele.

Manusile din piele sunt printre cele mai populare si cele mai rezistente tipuri de manusi. In general acestea sunt folosite de lacatusi, pentru manevrarea uneltelor si altor sarcini mecanice, deoarece ofera rezistenta la uzura si protectie la zgarierea cauzata de contactul cu suprafete dure.

Manusi din cauciuc, latex sau PVC sunt potrivite in cazul in care lucrezi cu uleiuri sau substante chimice. Acestea sunt impermeabile, ceea ce inseamna ca pot fi folosite in diverse medii de lucru, de la uzul menajer, la mediul farmaceutic si pana la laboratoare.

Manusi din bumbac, sunt foarte comode, usoare si lasa mainile sa respire. Ofera protectie adecvata impotriva abraziunii, recomandate fiind pentru aplicatii usoare, logistica, industria alimentara sau asamblarea pieselor auto.

4. Alege marimea potrivita

Trebuie sa tii cont si de acest aspect, deoarece o manusa prea mica te va incomoda si te va strange, iar o manusa prea mare nu iti va permite sa iti desfasori activitatea in ritmul si la calitatea pe care ti-ai dori-o. Cu mici exceptii, majoritatea manusilor de protectie sunt disponibile pe mai multe marimi, ca fiecare sa isi gaseasca marimea potrivita.

Acum ca ai identificat riscurile la care te poti supune, durata timpului in care intri in contact cu acestea si te-ai familiarizat si cu restul pasilor pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a avea manusi de protectie adecvate, pentru domeniul in care iti desfasori activitatea. Nu iti ramane altceva de facut decat sa iti achizitionezi manusile potrivite si sa nu iti mai mai expui mainile diferitelor riscuri.