0742335253 office@salcor.ro
Selectează o Pagină

In multe medii de lucru, cele mai des suferite accidente de catre muncitori sunt in zona capului, acesta fiind cea mai expusa parte a corpului.

Castile pentru protectie sunt o parte vitala a echipamentului de protectie necesar mai ales pentru persoanele care lucreaza in domeniul constructiilor, efectuand munci fizice dure.

Acestea nu au doar caracter de protectie, ci si un rol de igiena, impiedicand reziduurile precum varul, vopseaua si praful sa ajunga in par.

Pe langa celelalte elemente ale unui echipament de protectie, casca este piesa nelipsita din garderoba fiecarui muncitor care trebuie sa isi desfasoare activitatile in conditii de siguranta sporita.

Din aceste motive, castile pentru protectie sunt poate cel mai usor de recunoscut element din intregul echipament de protectie.

Hai sa vedem ce este neaparat de stiut despre castile care ne feresc de accidente!

1. Cum sunt construite castile?

Structura unei casti de protectie este relativ minimalista. In principiu, o casca este construita din doua parti:

  • Calota – partea vizibila a castii, in forma de semisfera, realizata din materiale rezistente la conditii grele de lucru, cum ar fi: lumina solara, umiditatea, temperatura, vibratiile si, nu in ultimul rand, impactul.
  • Harnasamentul – cu alte cuvinte, suspensia, care permite purtarea castii pe cap si absorbirea partiala a energiei unui impact. Aceasta poate fi insotita de banda antitranspirare, curea de fixare sub barbie sau captuseala de protectie.

Castile standard au borul scurt, numai deasupra ochilor, pentru a proteja de lumina. De asemenea, se pot atasa diverse accesorii, precum vizoare de protectie sau antifoane externa.

Castile cu bor scurt sau fara bor sunt avantajoase pentru cei ce lucreaza la inaltime, deoarece acestea le permit sa vada si ceea ce se intampla deasupra capului, nu doar jos.

Pe majoritatea castilor de protectie, se pot monta diverse accesorii, dupa necesitatile fiecaruia: curea de barbie, vizor, antifonare externa, lanterna sau alte accesorii care sa iti faca munca mai usoara.

Este insa important de retinut ca toate accesoriile pe care le alegi trebuie sa fie compatibile cu casca, nu este recomandata in nici intr-un caz modificarea in orice fel a castilor.

Cel mai indicat este sa folosesti accesoriile pe care le-ai primit de la producator, impreuna cu casca, deoarece astfel poti fi sigur ca sunt potrivite si ca nu este nevoie sa aduci schimbari castii.

2. Ce inseamna culorile fiecarei casti?

In principiu, castile de culoare deschisa te ajuta sa fii mai usor de observat si resping caldura intr-o masura mai mare. In domeniul constructiilor si in industrie, castile pot fi clasificate pe coduri de culoare ce corespund rolurilor celor care le poarta:

  • galben – pentru muncitori calificati sau necalificati;
  • albastru – pentru tehnicieni sau operatori;
  • maro – pentru sudori;
  • alb – pentru ingineri;
  • verde – pentru inspectori sau muncitori nou-veniti;
  • portocaliu – pentru echipajele rutiere sau vizitatori;
  • rosu – pentru pompieri sau personalul responsabil cu protectia muncii;
  • roz – se imprumuta celor care isi pierd casca proprie de protectie;

Aceste culori, nu sunt standardizate la nivel international, de aceea pot varia in functie de compania care le foloseste. Pentru o vizibilitate si mai buna se pot atasa pe calota benzi reflectorizante.

3. Care sunt accidentele de care ne protejeaza castile de protectie?

Primul pas in alegerea castilor de protectie este evaluarea riscurilor la care esti expus. Trebuie sa retii insa, ca o casca de protectie nu este proiectata sa te apere complet impotriva accidentelor de munca. Este creata mai degraba sa amelioreze pe cat posibil gravitatea acestora.

Sa vedem care sunt accidentele de care te pot apara castile de protectie:

  • impactul provocat de obiectele care cad de sus;
  • lovirea unor obiecte fixe periculoase aflate la locul de munca;
  • flacari deschise;
  • stropi de metale topite;
  • socuri electrice;
  • temperaturi ridicate;

4. Cum trebuie curatate si intretinute castile de protectie?

Utilizarea responsabila a castii de protectie si intretinerea corespunzatoare o poate face sa reziste pana la 2-3 ani, daca nu este supusa la impacturi majore.

Desi harnasamentul si curelele pot fi inlocuite, castile de protectie nu pot fi reparate. In caz de impact sever, casca trebuie inlocuita imediat, chiar daca nu exista semne vizibile de deteriorare.

Curatarea trebuie efectuata conform instructiunilor producatorului. De obicei, o carpa moale și apa cu sapun sunt de ajuns.

Se recomanda evitarea produselor de curatat cu solventi, pentru a acestea pot modifica structura castii, pot strica materialul din care sunt facute – ceea ce inseamna ca trebuie sa renunti la ea imediat.

Daca vrei sa o folosesti cat mai mult timp, casca pentru protectie trebuie depozitata in medii uscate, ferita de umiditate, caldura sau lumina solara.

In mod ideal, locul de depozitare trebuie sa fie cat mai aproape de intrare, pentru distribuirea castilor spre fiecare muncitor, inainte de accesul acestora pe santier.