Muncitorii dintr-o gama larga de activitati, sunt expusi zi de zi riscului de accidentare. Echipamentul de protectie ofera siguranta in toate domeniile de lucru, atat impotriva electrocutarii, loviturilor, zgarieturilor, taieturilor, substantelor chimice, cat si altor multe situatii pericoloase. Achizitionarea unor echipamente de protectie este esentiala pentru orice firma cu muncitori atat in aer liber cat si la interior. Un echipament de protectie compus din: salopeta de protectie, ochelari de protectie, casca, pantofi de protectie, protectie fonica si respiratorie este esentiala pentru ca muncitorii sa isi desfasoare activitatile in deplina siguranta.
Scopul echipamentului individual de protectie este de a reduce expunerea angajatilor la diverse pericole, care pot fi fizice, electrice, termice, chimice, biologice si pulberi in suspensie in aer, riscuri care nu pot fi controlate sau reduse la nivele acceptabile. Aspectul acesta face ca echiparea profesionala sa fie potrivita domeniului de activitate si sa tina cont de situatii neprevazute si periculoase, de aceea este una dintre cele mai mari prioritati atat pentru tine ca si angajator cat si pentru angajatii tai.
Atunci cand alegi echipamentul pentru angajatii tai, trebui sa te consulti putin si cu acestia pentru a stii ce le este acestora necesar. De exemplu, sunt situatii in care angajatii au nevoie de o salopeta de lucru care sa aiba mai multe buzunare mari, unde sa poata pastra un metru, un creion, un cutter, sau diferite alte obiecte pe care acestia le folosesc cand isi desfasoara activitatea.
De asemenea este important de mentionat faptul ca pentru angajatii care lucreaza in interior, trebuie sa alegi un echipament in care muncitorii sa se simta comod, sa nu le fie nici prea frig si nici prea cald.
Este recomandat sa alegi pentru angajatii tai echipamente personalizate, pentru ca astfel vor lasa impresia ca lucreaza la o firma foarte serioasa si vor putea atrage un numar mare de clienti.
Echipamentele de protectie trebuie achizitionate doar de la firme specializate care pot oferi documentele necesare dovedirii gradului de securitate si care indeplinesc toate normele EU in vigoare. De asemenea, orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
- sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
- sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
- sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare;
Te gandesti sa achizitionezi echipamente de protectie pentru angajatii tai, dar ai vrea sa stii cu ce o sa ii ajute, care sunt beneficiile acestor echipamente si cu ce te ajuta pe tine ca si sef, iata mai jos 7 beneficii:
- Angajatii tai vor fi intr-adevar protejati impotriva riscurilor pe care le prezinta domeniul profesional in care activeaza. Folosind un echipament de protectie, atat din punct de vedere etic cat si legal, tu iti vei asuma responsabilitatea.
- Angajatii care lucreaza afara, in special pe drumurile publice, au nevoie de un echipament de protectie care sa-i faca vizibili pentru participantii la trafic.
- Daca angajatii tai lucreaza in interior, este important sa nu le fie nici cald, nici frig.
- Echipamentele de protectie de calitate prezinta avantaje care fac din aceasta achizitie o investitie pe termen lung.
- Le vei face munca mai usoara si mult mai eficienta. Asta se traduce prin profit pentru compania ta.
- Angajatii vor avea o stima de sine ridicata. Un angajat imbracat profesionist va lucra mai bine si va produce mai mult.
- Personalizand echipamentul tuturor angajatilor, chiar daca nu sunt foarte multi la numar, vei da impresia ca sunteti o companie mare si serioasa.
Avand in vedere ca istoria echipamentului individual de protectie dateaza inca din cele mai vechi timpuri, cand soldatii purtau caschete de protectie, masti pentru fata si armura pentru corp, in scopul de a se proteja in lupte, nu vad nici un motiv pentru care acum, in secolul XXI cand ne stau la dispozitie o multime de materiale cu ajutorul carora putem oferi angajatilor nostri echipamente de protectie sigure si in acelasi timp comode nu am face-o. Pe de alta parte ca si angajator esti obligat de lege sa oferi angajatilor tai echipamente de protectie si toate echipamentele si ustensilele de care acestia au nevoie pentru a-si desfasura activitatile in deplina siguranta.