In activitatea multor locuri de munca ai nevoie, neaparat, de echipamente de protectia muncii, mai ales in cele in care pericolul de accidente cu efect permanent este foarte mare. Cand vorbim de medii de lucru periculoase, totul depinde de perspectiva din care le privim, pentru ca exista si medii de lucru extreme, dar asta nu inseamna ca celelalte tipuri de locuri de munca nu sunt foarte periculoase. Ideea este sa purtam echipamentul special destinat fiecarui job, asta daca ne dorim protectie maxima in locul unde ne desfasuram activitatea. Sa vedem cateva exemple de locuri de munca in care echipamentul de protectie e esential:
Asistent medical sau medic
Medicii, in special medicii chirurgi au propriul echipament de protectie impotriva agentilor patogen care pot proveni de la persoanele bolnave. Daca mai demult medicii operau in hainele lor proprii si fara manusi, astazi nici nu se pune problema ca medicii sau asistentii medicali sa nu poarte echipamente de protectie, mai ales in timpul operatiilor. E nevoie de halat de protectie, manusi din latex sau alt material similar, masca de protectie respiratorie si chiar ochelari de protectie.
Laborant sau chimist
Echipamentele de protectia muncii in laboratoare sunt oarecum similare cu cele purtate de medici sau de asistentii medicali, adica halat, ochelari, manusi si masca respiratorie, pentru protejarea de substante chimice periculoase, sub forma solida, lichida sau vapori. In laboratoare e nevoie si de protectie pentru picioare, mai precis pentru degetele de la picioare.
Fermier
Echipamentul de protectie tipic al fermierului e constituit din salopeta si cizmele de cauciuc. Deoarece lucreaza indelungat in cizme, intotdeauna au ceva de scos din ele la sfarsitul muncii, cum ar fi, de exemplu pamant, insa e ceva absolut normal. Tocmai de aceea nu se folosesc bocanci, acestia fiind mult mai dificil de curatat decat cizmele.
Miner
Minerii duc o viata periculoasa, existand mereu pericolul ca peretii minei sa se prabuseasca peste ei. Munca in minele subterane poate afecta atat integritatea corporala a minerilor, cat si sanatatea lor pe termen lung, insa aceste lucruri pot fi prevenite daca se respecta anumite norme de protectia muncii si se foloseste echipamentul complet de protectie. Echipamentul de protectie pentru un miner include salopeta de protectie, casca de miner cu lanterna incorporata, cizme, jacheta reflectorizanta, manusi si altele.
Pompier
Pompierii poarta echipament de protectie rezistent la foc si apa si care se curata foarte usor. In acest echipament avem incluse jacheta cu bretele si pantalonii de pompier, casca de siguranta cu hamut si manusi.
Muncitor sau inginer in constructii
In munca lor, muncitorii si inginerii din domeniul constructiilor poarta cizme de protectie, salopete, casca de protectie impotriva caderilor si lovirilor accidentale, manusi, jachete reflectorizante, ochelari de protectie si altele. Pe timpul iernii, echipamentul trebuie suplimentat cu jachete groase.
Mecanic
Indiferent ca e vorba de un atelier de mecanica auto sau un simplu atelier de lacatuserie, echipamentul de baza al unui mecanic trebuie sa includa salopeta, manusile si ochelarii de protectie.