Nu traim intr-o lume ideala, asa ca se pot intampla si lucruri mai putin bune, oriunde ne-am afla, iar la locul de munca petrecem o foarte mare parte din timpul nostru. De aceea exista sisteme de protectia muncii si echipamentele de protectie corepunzatoare, dar trebuie sa avem si contrbutia noastra la propria siguranta.
La serviciu trebuie sa ne simtim in siguranta si sa fim in siguranta tot timpul. Iti prezentam cateva modalitati prin care se poate obtine aceasta siguranta doar urmand niste simple sfaturi si respectand conduita generala de protectie in munca. Sa incepem cu inceputul. Uite ce poti sa faci!
1. Mentine-ti atentia treaza in legatura cu tot ce se intampla in jurul tau
Daca este un loc de munca nou, trebuie intai sa intelegi care sunt pericolele existente si incerci sa le eviti sau sa folosesti mijloace si echipamente de protectie corespunzatoare. Trebuie sa fii constant in alerta in legatura cu posibilele pericole sau situatii dificile, mai ales daca exista si tot felul de masinarii la locul tau de munca.
2. Respecta normele de protectia muncii
Aceste norme trebuie respectate cat mai bine, mai ales cand sunt implicate si masinarii care iti pot pune in pericol integritatea corporala. Orice unelte folosesti, nu te grabi si foloseste-le conform normelor de utilizare.
3. Poarta mereu echipamente de protectie
Este obligatoriu sa porti echipamentele de protectie adecvate activitatii pe care o desfasori, altfel risti sa te ranesti. Echipamente ca salopeta de protectie, casca de protectie, manusi, antifoane si altele, toate sunt menite sa reduca riscul de accidente sau raniri, asa ca nu trebuie neglijate.
4. Nu uita sa iei si pauze
Sunt atatea accidente de munca, raniri sau greseli care se fac tocmai pentru ca unii angajati nu isi iau pauze, muncesc pana la epuizare si sunt foarte obositi. Atentia la ce se intampla in jur devine mult mai slaba atunci cand esti obosit, deci nu vei putea respecta ce am spus la punctul 1. Asa ca, ia cate o pauza!
5. Inspecteaza periodic uneltele si masinariile cu care lucrezi
Intotdeauna inainte de a incepe lucrul, verifica toate uneltele si masinariile cu care urmeaza sa iti faci treaba. Scopul acestei verificari este de a identifica posibilele defecte sau deteriorari care ar putea sa fie un pericol pentru angajati. De multe ori este suficienta o verificare vizuala, dar care este foarte importanta.
6. Asigura-te ca toate iesirile sunt usor accesibile
In caz ca se intampla ceva neplacut, cum ar fi de exemplu un incendiu, trebuie sa ai acces cat mai bun la caile de iesire, trebuie sa poti sa iesi cat mai repede din cladire, iar asta inseamna ca toate iesirile sa fie usor accesibile angajatilor, in orice moment.
7. Informeaza-ti superiorii daca observi nereguli
Indiferent ca vezi ceva defect atunci cand faci inspectia zilnica a uneltelor inaintea inceperii activitatii sau vezi orice altceva ce ar putea pune in pericol pe tine si colegii tau, e bine sa spui asta superiorilor, pentru ca ei sa inceapa imediat sa ia masuri si sa se evite astfel pericolele.
Aplica toate aceste idei si vei putea fi in siguranta la locul de munca. In fond, e important sa ajungi acasa de la munca fara rani sau probleme cauzate de faptul ca nu se respecta niste lucruri elementare de siguranta. Echipamente de protectie de orice fel gasesti in magazinul Salcor, ai cateva exemple mai jos: