Foarte multe accidente de munca au legatura cu zona capului, asta ne arata statisticile, iar ochii sunt foarte expusi daca nu folosim ochelari de protectie. Unii dintre noi ignora necesitatea unor echipamente de protectia muncii chiar si pentru cele mai simple activitati dintr-o gospodarie, cum ar fi taiatul lemnelor sau vopsirea unui gard, insa nu ne permitem sa facem asta pentru activitatile de la locul de munca, pentru ca avem de respectat anumite reguli, in conformitate cu normele de protectia muncii.
In prezent, exista enorm de multi factori perturbatori pentru ochi, iar pe acestia ii gasim la tot pasul. Daca nu citim ceva cum ar fi o carte, o revista sau un ziar, suntem cu ochii in televizor, pe telefonul mobil sau in ecranul calculatorului. Tot timpul avem un motiv sa neglijam sanatatea ochilor, care este atat de importanta incat nici nu ne dam sema decat atunci cand e prea tarziu. Pe langa toate astea, atat in gospodarii, cat si la locurile noastre de munca, suntem nevoiti sa ne expunem ochii la si mai multi factori negativi, fiecare in functie de mediul in care lucram. Avem nevoie de ochelari de protectia muncii.
Cum trebuie sa fie ochelarii de protectie?
In general ochelarii de protectie trebuie sa fie potriviti pentru persoana care ii foloseste, sa corespunda din punct de vedere al formei, deci sa se potriveasca cu forma fetei si sa fie fabricati respectand normele cu privire la echiamentele de protectia muncii. Pe cat posibil, unghiul de vizibilitate trebuie sa fie cat mai putin afectat.
Foarte multe leziuni ale ochilor au loc in medii in care exista substante chimice care pot dauna sau obiecte care pot intra in contact cu ochii daca nu ii protejam intr-un fel sau altul. Cea mai buna protectie impotriva acestor raniri o constituie ochelarii de protectie.
Ai nevoie de ochelari de protetie impotriva prafului, a unor mici particule, proiectile sau aschii, a unor stropiri accidentale cu diverse substante chimice, sau a altor factori. Sa vedem ce tipuri de astfel de ochelari exista.
Tipuri de ochelari de protectie
In functie de mediul de lucru in care sunt necesari, dar si de alte criterii, exista diverse tipuri de ochelari de protectie. Unele tipuri de ochelari au lentilele tratate impotriva zgarierii sau impotriva aburirii. Sa vedem ce tipuri de ochelari de protectie se folosesc. Cand vine vorba de ochelari de protectie, poate primul lucru la care ne gandim sunt lucrarile din domeniul constructiilor, sau la un atelier de prelucrare prin aschiere, in tamplarie, vopsitorii, sau ateliere de lacatuserie. Nu doar cei care muncesc intr-un atelier au nevoie de protectie pentru ochi.
Chiar si persoanele care lucreaza la birou trebuie sa isi protejeze ochii, pentru ca ei lucreaza in fata unui monitor de calculator sau la laptop. Exista o legatura intre ochii uscati si munca de birou: uscarea ochilor este un efect al acestui tip de munca, iar solutia este o pereche de ochelari de protectie pentru calculator.
Anumite tipuri de ochelari sunt astfel concepute incat sa protejeze impotriva lovirii de anumite obiecte. Oricine lucreaza intr-un laborator trebuie sa poarte o pereche de astfel de ochelari. Acestia au lentile antisfaramare, care sunt tratate si pentru protectie impotriva substantelor chimice si a lichidelor. Exista si ochelari care ofera maxima protectie, iar acestia acopera mare parte din fata (nu doar ochii) fiind ideali impotriva prafului, aburilor chimici si a altor factor de acest gen.
In functie de modul in care se face ventilatia, putem avea doua tipuri de ochelari: cei cu ventilatie directa si cei cu ventilatie indirecta. In primul caz, fluxul de aer vine direct din mediul de lucru inspre ochi, iar in al doilea caz exista un orificiu pentru ventilatie, iar acesta este mascat, scopul fiind de a evita contactul direct cu vaporii sau stropii de lichid.